lauantai 2. toukokuuta 2015

Vauvalehmiä

Eilisen Pietarsaaren estekisat vaihtuivat varvas pystyssä kotona makaamiseen (kiitos maailmanluokan kynsivallin tulehdus, jonka ansiosta en saanut kokopäivänä edes sukkaa jalkaan, saatika olisi sitten ajanut yli 100km :D) ja tämänkin päivän Kauhajoen 2-tason koulukisat jäivät välistä lehmän vahdinnan takia.

Lehmät olivat kuitenkin kerrankin asialla ja puoleen päivään mennessä oli navettaan putkahtanut jo kaksi söpöläistä. Eipä siellä voi käydä ilman kameraa, joten nyt hevoskuvien sijasta VALTAVA läjä lehmäkuvia! (myös vähän vanhempia).Olisiko viikon vanha kuva. Toisiksi vanhin vasikka.


Vasikka on ehkä suloisimmillaan n. viikon-parin ikäisenä. Varsinkin näin keväällä kun ilmat ovat vielä vähän koleita ja pikkuiset pukkaavat samantien päälle ylipörröisen lämpökerrasto-vasikkakarvan.


Ja ne ovat 24/7 kieli pitkällä. Aina valmiina imemään. Ja nuolemaan. (ja puremaan..)
Oletko koskaan miettinyt millä vasikat saavat isotkin vetimet kiinni? - Jäätävän pitkällä kielellä :DHyiii... äitii... Ei saa nuolla. 


Tämä jakaus on jotain niin suloista <3

Harvinaisempaa kuvamateriaalia

Ainakin meidän emojen poikimista on lähes mahdotonta päästä kuvaamaan. Myös vasikoiden ensi tunnit ja ensimmäiset seisomaan nousut ovat harvinaista herkkua, sillä emot ovat varsin taitavia ajoittamaan poikimisensa keskelle yötä. Onneksi ne ovat kuitenkin hyviä poikimaan, ja poikimista tarvitsee todella harvoin auttaa.

Tänä aamuna navetassa oli kuitenkin varsin tuore yllätys. Yön aikana oli yksi lehmä poikinut ja menin katsomaan miten vasuli jakselee. Vastaan tuli kuitenkin ensimmäisenä uusi yllätys, joka oli juuri putkahtanut maailmaan. Epäilisin ettei tällä vasikalla ole tuntia enempää ikää, niin märkä se vielä oli.Ensimmäistä kertaa pystyssä!


Vielä hieman märkä ja takkuinen. 


Ikää pari tuntia, turkkikin vielä osaksi märkä ja takajaloissa vielä vähän verta, mutta tällä pikkuisella oli vauhti päällä samantien kun vähän maitoa sai. Kun olisikin kaikki vasikat näin ihanan pirteitä, niin olisi poikima-aika äärimmäisen helppoa aikaa! 


Ensimmäiset askeleet. Rutina kuuluu tarkennuksesta tai kuvanvakaajasta :D Opettelen vielä ennen kesää tarkentamaan käsin...

24 kommenttia:

 1. Voi eii!! Toinen ihan vaappuu :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuten enää vaappunut kun yritin hetki sitten pyydystää sen sisälle navettaan ettei pikkuinen kylmety sateessa... :D

   Poista
  2. Hahaha :-D Pakko muuten kysyä, mitä tarkennustapaa käytät kun kuvaat? Musta tuntuu että mulla kuvat tarkentuu ihan hiukan väärin todella usein. En tiedä onko kyse ihan vain objektiivin ja rungon välisestä kommunikoinnista vai enkö vaan itse osaa :D

   Poista
  3. Jos kohde liikkuu vähäänkään niin jatkuvaa tarkennusta. Vähän vaihdellen 39p tarkennusta tai 3D-tarkennusta. 3D on tällä yhdistelmällä tuntuntunut parhaimmalta jos liike on epäsäännöllistä. Joskus paikallaan olevia kohteita kuvaan kertatarkennuksella.

   Joskus tarkennus voi liikkua eteen tai taakse jos kamera/linssi johonkin osuu. http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart tuo on varmaan netin parhain tarkennustesti, sillä kannattaa koittaa. Ja tietenkin jos valo antaa myöden niin himmentää vähän linssiä, pienemmällä aukolla terävyysalue on suurempi ja pieni ohitarkennus ei ole niin vakavaa.

   Muistaakseni nämäkin kaikki on otettu f/4, eli kokonaisen aukon himmentäen.

   Poista
  4. Kiitos taas paljon vastauksesta! Käytän itse kanssa jatkuvaa tarkennusta joo, täytyykin kokeilla tuota 3D! Haluan kuitenkin ottaa kaiken irti, kun rupeaa toi objektiivin ostokin olemaan käsillä :-) Tuolla taulukolla itseasiassa testailin ja olin havaitsevani hieman back focusta, mikä taitaa kylläkin olla yllättävän yleinen tällä yhdistelmällä. Toisaalta terävyysaluehan toimii niin että 1/3 eteen ja 2/3 taakse, yritä nyt siitä sitten ottaa selvää :-D Mutta taas terävin kohta on se mikä merkkaa, voi olla että olen itsekin kuvannut hieman vinoon esim. Tuntuu, että voisin ehkä kyllä hiukkasen itse himmentää ehkä tuosta yleisestä aukkoarvostani, mulla se liikkuu siinä hieman kolmen pintaan!

   Poista
  5. Noi tarkennuksethan vaihtelee ihan kameran mukaan mikä on paras niin kannattaa kyllä ehdottomasti koittaa kaikki läpi :D

   Joissain Nikonin rungoissa (ainakin d7000/610) pystyy tarkennusta säätämään käsin +20- -20 välillä. Jos tuommonen mahdollisuus rungosta löytyy, kannattaa se hyödyntää! Itse olen huomannut että pieni etutarkennus on helpompi hallita ku takatarkennus, yleensä ku kuitenkin halutaan että pää olisi tarkka.

   Poista
  6. Mulla ei valitettavasti ole tota rungon sisäistä hienosäätöä... Olisi huippukätevä! Olen kanssa juuri huomannut sen että kun ottaa kuvaa vaikka etuviistosta esteeltä ja tarkentaa keskipisteellä niin hevosen keski- ja takaosa on tarkka, mutta pää epäterävä. Tämän takia mietin juuri samaa, että pieni etutarkennus olisi jopa paikallaan!

   Poista
  7. Jos uskallat: https://www.youtube.com/watch?v=bt_EUkbgd2k :D
   Koitin tuota omaan d7000, kun säätövara loppui hienosäädöstä kesken. Tuo toimi oikeasti, eikä kamera kuollut (tosin se levähti 2kk myöhemmin tuon jälkeen, luulisin ettei kyllä tuohon...) Suurin työ oli saada pohjan ruuvit irti.

   Poista
  8. Huui, ei kyllä sinällään vaikuttaisi mitenkään kauhean monimutkaiselta.. :D Täytynee odottaa, että saan sen 70-200 hommattua ja säätää sitten siihen sopivaksi, mitä luultavammin tulee kuitenkin olemaan se päälinssi :D Toisaalta hienosäädönhän voi ilmeisesti laittaa takuunkin piikkiin, ja se mistä olen tuota linssiä katsonut antaisi käytetyillekkin 6kk takuun! Hmmhmm, ei kyllä tosiaan lähemmäs sataa euroa viitsisi maksaa (jos ei takuuseen mene) omalla tavallaan noin yksinkertaisesta operaatiosta... Äh, en tykkää päätöksistä! Täytyy myöskin tutkia vähän miten esim. vakuutukset reagoisivat jos paskoisin tuon sitten jotenkin :D

   Poista
  9. Minun mielestä ei kyllä mene takuuseen (ei ainakaan omat linssit ole koskaan mennyt), ellei linssi tarkenna ihan päin honkia, eli siellä olisi jotain rikki, mutta liikkeet harvemmin myy rikkinäistä. Takuu kattaa kuitenkin vain objektiivin valmistusvirheet, eli ei sitä että jokun laitteisto ei ole justiin yhteen kalibroitu ko. linssin kanssa. 100e siitä että objektiivi tarkentaa oikein on pieni summa.

   Tuossa kameran säädössä on nimittäin se ongelma, että jos heitto on linssissä ja laitat kameran säädöt yhden linssin kanssa kohdalleen, muut tarkentaa väärin. Jas osaa säätää tarkennusta myös linssistä, eli linssin korjauksella muut hyvin tarkentavat linssit muutu ohisuihkijoiksi. Siihen en oo vielä löytänyt mitään DIY-ohjeita :D Luultavasti vakuutus ei anna mitään mikäli diy-korjailtu hajoaa ;D ne kuitenki edellyttää aina että pitää olla valtuutetussa huollossa huollettu ja huolto huomaa 100% varmuudella että olet pohjaruuveja sörkkinyt. Ne on nimittäin tiukassa.

   Poista
  10. Nii joo totta! Täytyy pohtia :D kiitos kuitenkin paljon että jaksoit (taas) auttaa avutonta! :-)

   Poista
 2. Voi että ovat suloisia! Kohta kaikki vaihtaa hevoskuvauksen vasikan kuvaamiseen. Varsinaisia söpöläisiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on ihan liian söpöjä näin pieninä :3 Voiku ihmiset alkaiskin kuvata enemmän lehmiä ja muita maatilan eläimiä, niin en ole ainoa lehmiä kuvaava heppakuvaaja :D Ja saisi näkyville muutakin kuin Animalian salakuvia.

   Poista
 3. Voi pikkusta! Vasikat on kyllä aivan ihania ja menisin varmasti itsekin niitä kuvailemaan, mutta lähimmät taitavat asustella noin 50 kilometrin päässä keskellä ei mitään joten ehkä en menekään... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä nykyään harmi, kun maatilojen (varsinkin eläintilojen) määrä on vähentynyt kovasti, ettei kaikilla ole mahdollista päästä katsomaan, halimaan ja kuvaamaan lehmiä ja possuja. Ennen oli lähes joka kylässä näkyi lehmiä laitumella.

   Poista
 4. Oi ihania kuvia ja kuvattavia :3 Onko teillä paljon lehmiä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emoja on tällähetkellä 29, vasikoita kesän lopussa toivottavasti vähintään samanverran, kuisma-sonni ja tänä vuonna 5 hiehoa :) Eli ihan tälläinen pikkuinen karja vain :D

   Poista
 5. Voi ei, aivan ihanaa materiaalia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on syötävän sulosia pienenä :D onneks ne ei ole ihan niin sulosia enää kun lähtevät pihvi-kasvatukseen...

   Poista
 6. Ihana nähdä muidenkin kuvaamia lehmiä ja vasikoita! Meillä on kotona maatilalla noin 200 sonnia ja tasaisin väliajoin meille tulee vasikoita kasvamaan :) ja ovat kyllä niin suloisia siinä parin viikon/kuukauden sisään! Jonkin verran tulee kuvattua vasikoita, muttei läheskään niin paljoa kun mitä hevosia :D
  ja tosi kauniita ja hyviä kuvia oot saanu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehmäkuvat kunniaan ;D Ne on arvokkaita eläimiä ku tuottavat sekä lihaa, maitoa että nahkaa.

   Teillä taitaa olla lypsyrotuisia vasikoita? Nämä meidän mullerot kun lähtevät vasta syksyllä heti vieroituksen jälkeen, n 5-7kk iässä, kasvattamoon.

   Poista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Voi miten sulosia vauvoja :>

  Itse kuvailen kaverin kanssa lehmuja aina, kun käydään meidän entisessä kesätyöpaikassa lypsykarjatilalla. Kerran olen järkkärin muistaakseni sinne vienyt, mutta se on niin riskialtis ympäristö, että yleensä tyydyn kuvaamaan vain puhelimella/vanhalla pokkarilla. En ole koskaan ajatellut, että niitä kuvia julkaisemalla saatais lisää tietoa lehmien oloista ihmisille, mutta tosiaan niinhän se on. Täytyykin miettiä, että jospa perustais jonkun kuvaussivun mihin lisäisi niitäkin kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivoja lehmä-kuvia lisää vaan! :D

   Kieltämättä välillä kun kameran kanssa tuolla lehmujen seassa lompsii tulee mietittyä että mitäs jos tuo nyt käy päälle, kumpi on tärkeämpi, minä vai kamera :--D ja onhan noilla iso pää jolla saa ihan vahingossakin kameran hajalle jos tulevat rapsutuksia kerjäämään. Mutta sormet ristiin, en ole navetassa vielä saanut ensimmäistäkään kameraa rikki. Eikä vasikoista ees saisi kuvaa kännykällä, hyvä jos tämänhetkinenkään kalusto pysyy mukana kun oikein spurttaavat..

   Poista