sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Pohjanmaan tuntsarit

Jotkin kisat vain ovat sellaiset minne pitää joka vuosi mennä. Tuntsarit (tuntiratsastajien mestaruudet) ovat yhdet sellaiset. Tänä vuonna tuntsarit (ja samalla myös aikuisratsastajien mestaruudet) pidettiin helatorstaina Ylistaron Mäki-Pohdossa.


Aamun tunnelmia. Rapa roiskuu ihan kivasti.

Perinteisten kisojen lisäksi perinteistä oli myös sää - aamulla satoi vettä, tuuli ja oli älyttömän kylmä! Jos jotain hyvää pitää sanoa, niin vettä ei sentään satanut enää kaatamalla. Useasta paikasta tuli tietoa, miten kisoja oli oli huonojen kelien takia peruttu, enkä tietenkään ollut aamulla katsonut Kipasta mikä Mäki-Pohdossa tilanne oli, joten matkalla alkoikin jo hieman epäilyttää onkohan kisoja ollenkaan.. Mutta tuntiratsastajat ja -ratsut olivat urheasti kaikki paikalla, vaikka kenttä osasta kohtaa muistuttikin hieman rapaista ankkalampea. Päivän aikana tapahtuikin sitten ihme ja aurinkokin näyttäityi jopa pari kertaa.


Iltapäivällä ei enää tullut vettä, mutta kenttä näytti tältä koko päivän. Onneksi ei tarvinnut tuolla seisoa.


Se päivän pieni hetki kun paistoi aurinko :D Heti tuli paljon mukavempia kuvia.

Onnistuin aamulla myös unohtamaan kameransadesuojan (=muovipussin, sillä vanha suoja ei mahdu uudelle rungolle) kotiin, joten aamu alkoikin sitten pussin metsästämisellä. Ajattelin käydä hakemassa sen nopeasti Ylistaron ABC:ltä, mutta kun pääsin ABC:n kohtiille, sitä ei ollut missään?! :D Piti sitten etsiä seuraava paikka ja onneksi st1 (vai shelli..) oli auki ja heiltä sai pusseja. Pussi sekoilusta johtuen kuvia ei löydy aamun ensimmäisistä ratsukoista: http://tuulian.galleria.fi/kuvat/2015/tuntsarit_ylistaro1405/


Jos koulukisoissa kirjaimia on koristelu kukilla, tykkään ottaa kukatkin mukaan kuviin. Pienet väripilkut tuovat aina ihmeesti lisämielenkiintoa (ja syvyyttä) kuviin, vaikka joku oikein klassisista kouluratsastuskuvista pitävä ei välttämättä tälläisiä "turhuuksia" oikein hyväksyisikään kuvaan.Nyt oli ensimmäinen kerta kun pääsin testaamaan D610 Pohjanmaan kenttäolosuhteisiin. Mäki-Pohdossa on kohtuullisen iso kenttä ja kun kisaa käytiin kahdella radalla, ei 200 mm meinannut oikein riittää. Pitänee kyllä alkaa harkita vanhan 7000 mukana kantamista, rungot kun ei paljoa paina :D 610:sähän saisi rajauksen vaihdettua DX-tilaan, jolloin objektiivit saisivat 1,5x lisää pituuttaa. Rajaamisen kannalta tämä tuo tosin pienen ongelman, kun DX-koon rajat näkyvät vain haaleina viivoina etsimessä. Turvauduin siis tälläkertaakin jälkikäsittelyyn ja   useasta kuvasta lähtikin paaaaljon tilaa reunoilta pois. Onneksi D610 on paljon pikseleitä, joten vaikka kuvasta ottaisikin puolet pois, on kuva kooltaan vieläkin samaa kokoa kuin vanhassa rungossa.


Ylempää kuvaa cropattu reilusti ja se voisi siltikin olla tiukempi. Junioreiden radasta otin kuvia paljolti toiselta pitkältä sivulta, jolloin kuvia ei enää koneella tarvinnut rajata niin hirveästi. Harmittavasti sitten vain jää tuo aita jalkojen eteen. 
Esteosuus kisattiin ratsastuskoulu Kipinän maneesissa. Maneesi osottautui oikein mukavaksi kuvauspaikaksi, eikä valon riittämisen kanssa ollut mitään ongelmaa. Maneesissa oli vielä kivan neutraalit seinätkin, joten mitään riemukirjavia seiniäkään ei tarvinnut jälkikäteen käsitellä pois.Näiltä kolmelta esteeltä sai oikein kivasti kuvia. Tosin tuo punavalkoinen pysty, joka oli ikkunaa vasten vaati vähän muita enemmän käsittelyä, eikä kaikkein tumminpien hevosten kuvat siinä oikein onnistuneet.Tinkerit tuntuvat olevan Pohjanmaan ratsastuskouluissa nyt suosittuja. Näissäkin kisoissa oli muistaakseni 4 tai 5 eri tupsujalkaa. Mutta on ne kyllä aika söpösiä.2 kommenttia:

  1. Oi, kivoja kuvia! Tosin helatorstai ja helluntai on eri asioita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha :D No katos kehveliä :D Olen ajatellut helatorstaita ja kirjoittanut helluntai! Hyvä huomio!

      Poista