keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Melkein studiossa


eli toisinsanoen siis Manunkylän Ratsutallin heinäladossa, jossa kuvattiin viime viikonloppuna pieni laumallinen, toinen toistaan hienompia hevosia.

Pienen kotistudion voi löytää tallista kuin tallista. Aurinkoisena päivänä studioon ei tarvita kuin oviaukko, johon aurinko pääsee paistamaan. Kun talli pidetään pimeänä, riittää tämä jo yleensä jättämään taustan tummaksi ja kohteen valoisaksi. Harmaana ja pimeänä päivänä (ja tummia hevosia kuvatessa) tarvitaan jo vähän enemmän tuuria ja kuvankäsittelyä.

Kuinka ollankaan, säähän oli tietenkin kumpanakin päivänä pilvinen. Vaaleimpien hevosten kuvia ei kumpanakaan päivänä juuri tarvinnut jälkikäteen muokkailla, mutta lauantaina päivän tummin poni jätettiin kokonaan kuvaamatta lato-studiossa ja sunnuntain ruunikko-ponikin tuotti jo vähän ongelmia varsinkin mustien korvanpäiden kera. Vaikka mitä teki, ne meinasit kokoajan hukkua mustaan taustaan.

Kuvausvaiheessa olisi ehkä voinut kokeilla salaman käyttöä, mutta eläinten kanssa kameran kiinteä salama yleensä vain tekee enemmän hallaa kuin hyötyä kuviin (pitäisi ehkä hankkia ulkoinen salama, tai pitää muovimukia kuvauskeikoilla mukana).

Joten ei muutakuin Lightroom laulamaan. Kun oikean tekniikan löysi, ei näitäkään kuvia loppujen lopuksi edes paljoa tarvinnut muokata. Tummensin taustaa mustemmaksi Basic-taulun mustan säädöllä, lisäsin vähän kontrastia, valkoista ja valotusta. Taustalle jääneet moskat siloitin vielä adjustment brush:lla - korvien kärjet saivat tuolla samalla siveltimellä vielä sipaisun lisää valotusta.


Lightroomilla pystyy hyvin peittämään ja kloonaamaan myös yksinkertaisia epämääräisyyksiä pois kuvista. Tämä kuva sai perussäätöjen lisäksi karmin- ja pyöröpaalin poiston.


Tästä kuvasta näkee yhden suuren syyn miksi kuvaan raw-kuvia. Koska kuvaaja melkein muisti vaihtaa maneesista ulos siirtymisen jälkeen ensimmäiseen kuvaan valkotasopainon, heppa näyttää muokkaamattomassa kuvassa enemmän jäätyneeltä my little-ponilta kuin komealta kouluruunalta.

Raw-kuvissa valkotasapainoa pystyy jälkikäteen säätämään lähes rajattomasti, toisin kuin jpg-kuvissa. Raw:ssa kuviin ei tallennu mitään pysyvää valkotasapainoa, vaan jälkikäteenkin käytettävissä on (ainakin LR 5+Nikon d7000 yhdistelmällä) 2000-50 000 kelvinin säätöasteikko (temp) sekä -150- +150 vihreästä magentaan säätö (tint, (tälle en ole mitään järkevää suomennosta vielä löytänyt)). Ehkä kätevintä koskaan.


Rautiaan erisävyt osottautuivat kumpanakin päivänä kaikkein helpommiksi. Nämä kaikki kuvat ovat melkein suoraan kamerasta. Hieman terävöitystä, rajausta, mustan tummennusta ja kontrastia, siinä se. Joistakin piti hieman kloonata lumihiutaleita pois (kesällä kärpäsiä häiriköinä, talvella lumihiutaleita...).Joitain kuvia tuli myös normaalin käsittelyn lisäksi hieman muokkailtua enemmän. Värillinen + reilu sävytys ei oikein näihin mustataustaisiin sopinut, mutta mustavalkoisena ja hieman seepiaanpäin sävytettynä joistakin kuvista tuli todella kivoja. Myös pieni seepiaan sävytys värillisenä näytti rautiaiden pääkuvissa ihan kivalta.


Eihän tämä mitään kunnon studiota, oikeilla valoilla ja taustakankailla päihitä, mutta hevosille varmasti mukavempi vaihtoehto kuin räiskyvät salamat ja uusi tilanne. Joskus olisi kyllä vielä hienoa omistaa oma mukana kulkeva studio, jonka voisi virittää maneesiin tai kentälle, jolloin myös kokovartalokuvat onnistuisivat ja valolla pääsisi enemmänkin leikkimään. Sitä ennen on kuitenkin hyvä jatkaa harjoittelua oviaukoissa - niitäkun yleensä löytyy joka rakennuksesta :)

33 kommenttia:

 1. Nää on kyllä niin hienoja kaikki! Ens kerralla mäkin haluun mukaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja tervetuloa! :D Ainakin muutaman kanssa oli puheissa että otetaan uudestaan viimeistään kesällä. Sillon toivottavasti on jo vähän valoisampaa niin pystyy tummempiakin kuvaamaan. Teillä on kyllä Manunkylässä ihan uskomaton talli, löytyy mahtava maneesi ja upea heinälato :D Harmi kun siellä ei kisoja enempää pidetä.

   Poista
 2. Ovat nämä vaan niin kauniita. Itsekkin olen joskus samantapaisia halunnut koittaa, harmi vain ettei ole vielä löydetty sopivaa paikkaa (vapaaehtoinen kuvattava kohde tosin voisi olla tiedossa sentään..). Tosin näillä taidoilla ei välttämättä vielä onnistuisikaan, mutta eiköhän yrityksen ja erehdyksenkin kautta jotain saisi aikaiseksi :D

  Mahtavaa muuten että sullakin nykyään on blogi! Pitääkin jäädä seuraamaan mihin tiesi viekään tänävuonna, pitkään kun olen jo tuota galleriaasi sillointällöin aina kurkkinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tämmösiin kuviin ei tarvitse oviaukkoa kummempaa. Nämä on otettu heinäladon ovella (sai tarpeeksi isolle etteivät karmit olleet edessä) ja aurinko ei paistanut ollenkaan. Talli/tila pimeäksi ja tuot hevosen oviaukkoon niin että pää tulee esiin ovesta, kavioiden jäädessä vielä sisälle. Aurinkoisella ilmalle kannattaa katsoa ettei valojuovia mene talliin. Sitten vain räpsimään! :)

   Harjoiteltiin tätä ensimmäistä kertaa viimekesänä kaverin ruunivoikolla hevosella. Kun perusajatuksen oppii vaalealla yksilöllä, sitä on sitten kyllä ihan helppo soveltaa tummiinkin.

   Eli ei muutakuin oviaukkoja testaamaan! :D

   Poista
 3. Todella upeita kuvia, sä kyllä osaat! :)

  VastaaPoista
 4. Upeita kuvia, tuli hyvä mieli näitä katsellessa! :)

  Siiri
  //siirixo.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Ihan mahtava postaus kun kerroit tässä kuvien säädöistä ja ennen-jälkeen kuvatkin pääsivät mukaan! Huikeita kuvia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ennen- jälkeen kuvia on tarkoitus laittaa tulevaisuudessakin, jos niistä joka vaikka saisi ideoita kuvankäsittelyyn :)

   Poista
 6. Wau, hienoja kuvia! Ja kiitos hyvistä vinkeistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tämmöisiä kuvia kannattaa ehdottomasti kokeilla itsekin - pienellä vaivalla näyttävää jälkeä.

   Poista
 7. Upeita kuvia, ei voi muuta sanoa! Näitä on tullut ihailtua useampana päivänä, ja kun niin ystävällisesti vielä jaoit vinkkejä vastaavaan lopputulokseen pääsemiseksi, piti minun itsekin kokeilla: http://suvililjanet.blogspot.fi/2015/01/harjoitus-joka-kodin-kotistudiossa.html Lopputulos oli minusta hieno ja vaikuttava, mutta enpä olisi ilman vinkkejäsi keksinyt edes kokeilla tällaista. Suuret kiitokset siis kuvausideasta ja vinkeistä, lisää saa antaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :D Vinkkejä on tulossa kyllä lisää kunhan saan kirjoitettua!

   Poista
 8. Onnistuuko ihan perus canon 1100D kameralla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuu kyllä. Minun kamerarunkoni on myös uhan tavallinen Nikonin harrastelijarunko.

   Poista
  2. Mitkä asetukset olisivat hyvät? :)

   Poista
  3. Sitä en osaa suoraan sanoa sillä valotus pitää säätää päivän kirkkauden mukaan. Mutta manuaalisäädöillä nämä pitää kuvata. Aukkoa ei kannattaa pitää n. 3.5-5.6, jotta koko hevonen on terävä, suljinaika väh 1/320 ettei kuva heilahda ja ISO sitten niin että valotus näyttää hyvältä. Kuvaa kannattaa vähän alivaloittaa.

   Poista
  4. Siis aukko kannattaa pitää n. 3.5-5.6 :D

   Poista
 9. tint on taite, esim siniseen taittava = blue tint :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :D pieni englannin oppitunti voisi olla paikallaan, mutta onneks lightroomia pystyy käyttämään ilman hyvää kielipäätä

   Poista
 10. Todella tyylikkäitä kuvia!:-)

  VastaaPoista
 11. Flipkart is Offering Cashback Offers Flipkart YES Cashback Offer You will get upto 75% Discount

  Flipkart is Offering Cashback Offers Flipkart Phonepe Cashback Offer You will get upto 75% Discount

  Flipkart is Offering Cashback Offers Flipkart Cashback Offer You will get upto 75% Discount


  Flipkart is one of the biggest world wide eCommerce Site so here you will getFlipkart big billion day offers

  Flipkart is one of the biggest world wide eCommerce Site so here you will getflipkart bank cashback offersso

  VastaaPoista

 12. Get everything about lucky patcher application here
  lucky patcher apk

  VastaaPoista
 13. If you want to look for the similar hacking apk then sb game hacker is the best than all to hack your android games. game hacker

  VastaaPoista