keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Koivusalon kisoissa


Tuore Pohjanmaan halliesteratsastuksen juniorimestari v. 2015. Onnea kaikille mitalisteille!

Viime sunnuntaina Koivusalossa kisattiin Pohjanmaan hallimestaruus. En tiedä opinko koskaan sanomaan kisoja nykyisillä nimillä eli 1-taso, 2-taso, 3-taso, yms vaan vanhasta tottumuksesta lähden vieläkin aluekisoihin ja se tuli kirjoitettua myös kansion nimeksi...

Kaikki kisojen kuvat löytyvät täältä: http://tuulian.galleria.fi/kuvat/2015/alue-este_koivusalo2203/ hienosti tosiaan alue-kisojen nimellä, mutta kansiossa sentään lukee 2-taso!

Koivusalon maneesi on kuvauspaikka todella kiva silloin jos aurinko paistaa vähäänkään. Siellä on isot ikkunat, joista sisälle tulee paljon valoa (myös sitä ihanaa vastavalo jos kuvaa suoraan kohti vastakkaista seinää, Koivusalossa kun katsomo on toisella pitkällä sivulla) ja seinät ovat vaaleat. Silloin taas kun ulkona on pimeää, on se lähes tulkoon yhtä hirveä kuin kaikki muutkin. Ihan omana erikoisuutena Koivusalon maneesissa otetuissa kuvissa, on seinillä violetit varjot, mikäli on hämärä keli tai kuvaa vastavaloon suoraan. En ole tähän vielä törmännyt missään muussa maneesissa. Liekkö siellä vähän eriväriset valot kuin muualla, tai sitten seinien hieman sinertävä levy tekee varjoista violetit.

Pimeä päivähän se sitten kutakuinkin olikin, mutta onneksi 2 luokan aikana aurinko vähän näyttäytyi ja koko päivää ei tarvinnut kuvata ISO-arvot tappiin viritettynä.Yllä päivän aurinkoinen hetki ja alla, illan viimeinen lähtijä ja ulkona jo hämärää. Vaikka ajattelisi ettei sisällä kuvatessa ulkona olevalla kelillä ole juuri osaa tai arpaa, vaikuttaa se aikasta lailla. Ylemmässä kuvassa ISO 3200 ja alemmas 6400, muuten taisi olla melko samat asetukset.
Yksi asia mitä Koivusalossa pitää moittia on katsomon laitojen mitoitus. Mikäli hobitin mittoihin jäänyt kuvaaja haluaa kuvata istualtaan vähänkään lähempänä kuin toisella seinällä olevaa estettä, käy näin:


Terveisiä vaan täältä maanrajasta, hienot on katsomon laidat! :D

Mutta ei siinä mitään, korkeat laidat pitää kunnon kovana ja kehon lämpimänä kun saa nousta joka toisen kuvan kohdalla seisomaan. Etelä-Pohjanmaallahan kaikki on tunnetusti komiaa ja isoa, eikä Koivusalon katsomon laidat ole edes ainoat lajissaan. Myös maakunnan pääravirata on suunniteltu isommille ihmisille. Kun tälläinen alle 160 pätkä menee raveja katsomaan ja kuvaamaan etusuoralle, on aidan ylin puomi juuri sopivasti silmien korkuudella.

Päivän parhaiksi kuvausesteiksi valikoituivat katsomon vieressä kummallakin sivulla olevat pystyt, joita ei tarvinnut kuvata ikkunoita kohti. Niiltä kuvat onnistuivat lähes 100% varmuudella, ellen itse töppäillyt kameran kanssa. Myös lähellä ovea ollut sarjan ensimmäinen osa oli kuvauksen kannalta kivasti, siihen ei ikkunoiden valo päässyt aivan vastavalona, mutta kuitenkin niin että siinä oli varsin valoisa paikka.

11 kommenttia:

 1. Nätisti näyttää kuintekin sun runkosi sietävän kohinaa! (vaikka todennäköisesti olet sitä jälkeenpäin poistanutkin ;)) Kuvaaja kaverin kanssa kun on tullut kierreltyä, niin on huomattu tuo runkojen ero kohinan siedossa, vaikka molemmilla ihan ok pelit on. Hänen nikoninsa sietää sitä huomattavasti enemmän kuin oma canonini, toki mallista on kiinni. Itse kun saa sitä kohinaa sitten poistella niin mojovin keinoin, että koko kuva tuntuu pehmenevän. Varsinkin jos sen ISOn joutuu yli 2000 nostamaan :D Tai sitten oma silmä on vain herkistynyt.

  + noi lilat varjot on ihan mahtavat! Tänne niitä myös, tuovat hauskan vivahteen kuviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täyskennon kohinansieto on kyllä ihan uskomaton vrt. croppiin. Oikeestaan tämä oli se syy miksen kameraa päivittäny d7100 vaan d610, vaikka d7100 olisi ollut korkeammat ISO-herkkyydet ja parempi tarkennusmoottori kuin d610. Näillä leveysasteilla kun tuo kesäkisakausi ei liian kauaa kestä. En kyllä ole vielä uskaltanut niitä laajennoksia (nikonissa Hi0.3, 0.7 ja 1.0) koittaa, d7000 teki niillä niin hirveää jälkeä että jäi kammo :D Sitä kohinaa ei saanut edes jälkikäteen rawista poistettua.

   Mutta kyllä näistäkin on aika reippaalla kädellä poistaa kohinaa, oliskohan LR:ssa ollu asetuksena ~45-50 :D Voitais tehä kyllä vaihtokaupat ihan hyvin, minulla taas menee järki kun koitan saada noita violetteja varjoja katoamaan! En tykkää niistä yhtään.

   Poista
  2. Ahaaa, en ollut tajunnut edes sen verran miettiä että sulla ei enää croppia ole käytössä, se kun on niin yleinen niin aina tulee ihan odotuksena että kaikilla semmonen on! :D Itse en noihin laajennuksiin myöskään koske ellei ole ihan pakko, tuo 3000 ISO tekee jo sen verran rumaa jälkeä omassa rungossa.
   Ja joo, tuo 40-50 on kovin yleinen myös itsellä maneesikuvia käsitellessä, vaikka miten haluais pitää siellä alle 30 sen kohinanpoiston kun tekis niin paljon nätimpää jälkeä :D

   Mutta kyllä näitä vaan niin mielellään katsoo :)

   Poista
  3. Mullahan oli tarkoitus päivittää vielä croppiin, mutta d7000 otti ja hajosi ennekuin nikon sai julkistettu d7100 jatkajan, joten kameran vaihto täyskennoon tuli itsellekin vähä yllätyksenä ;D d7100 ei ihan sitä tarjonnut mitä olisin halunnut, joten päädyin samantien täyskennoon. Voin kyllä suositella! Pelkäsin aluksi että croppikerrointa tulee ikävä, mutta ainakin näin hallikaudella sitä ei edes osaa kaivata.

   Poista
  4. Pitää varmaan muistaa sitten kun 5 vuoden päästä uskaltaa uutta runkoa hankkia, itseä noissa täyskennoissa on nimenomaan juuri mietityttänyt tuo polttovälin riittävyys. Croppikerroin kun on niin mukava kaveri noilla isoilla kentillä :D Mutta katsellaan sitten kun opinnot on suoritettu ja ehkä vois muutama ylimääränen eurokin löytyä. or not, mutta hankkii silti :DD

   Poista
  5. Kesäkautta odotellen ;D Täällä Pohjanmaalla ei onneks oo mitään megaisoja kenttiä niin toivottavasti polttoväli riittää... Mutta aina voi cropata, tuossakun on sen verran isot kuvatiedostot että voi ottaa melkein puolet kuvasta pois ja siltikin jää a3-kokosen tulosteen verran kuvaa.

   Poista
 2. Tuutko perjantaina kuvaamaan lehtimäen maneesin kisoja?

  VastaaPoista
 3. Hienoja kuvia olet taas ottanut! Ensin kyllä mietin olenko tullut värisokeaksi kun en millään meinannut hahmottaa mitään liloja varjoja :D nehän näytti aika kivalta kuvissa.

  Täytyy muuten sanoa, että sun blogista on lyhyessä ajassa tullut yksi mun lemppareista. Ihanaa löytää blogi jossa yhdistyy hienot kuvat ja hevoset sekä kuvien editoinnista on aina kiva lukea :)

  jannacharlotta.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värien toisto on ihan riippuvainen myös näytön kalibroinnista, eli sinulla voi olla erilailla värejä näyttävä näyttökin :D Nämä täällä olevat ovat myös aika vähävarjoisia, kaikkein kauheimmat lensivät heti roskakoriin ja vähemmän kauheat löytyy vielä gallerista. Mutta tässä nyt vaikka yksi esimerkki missä ne seinän violetit varjot näkyy varmasti joka näytöllä: http://tuulian.galleria.fi/kuvat/2015/alue-este_koivusalo2203/luokka1/orto-9309.JPG

   Kiitoksia! Mukava kuulla että tykkäät, vaikka tästä pitikin tulla ihan vain sivujen "päivitys"-blogi, kun nuo kotisivut muuten ovat aika kuolleet :D

   Poista
  2. Eipä muuten sen puoleen, pakko oli tuo sinunkin blogi lukulistalle lisätä! Juuri tässä valittelin että kun kunnollisia hevos/eläinkuvaus blogeja ei löydy ja nyt sellainen tuotiin suoraan nenän eteen! :D Jee! Näitä ku löytäis lisää

   Poista