keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

2 Mustaa

Kävin maanantaina kuvaamassa kahta friisiläistammaa. Tarkoituksena oli ollut että oltaisiin otettu hieman rekikuvia vanhemman tamman kanssa, mutta juuri se tienpätkä mistä olisi pitänyt reellä päästä, oli sulanut (ja kaikkialla muualla oli tietenkin jäätä & lunta). Rekikuvien sijasta kuvailtiin sitten poseerauskuvia.

Nuorempi tamma Noora

Tässä kuvaajalle, voitaisko jo lopettaa?

Suurin ongelma näitä kuvatessa oli kirkkaankeltainen ovi johon aurinko paistoi suoraan. Se toimi todella hyvänä heijastimena ja (kuten yllä näkyy) hevonen sai aina toiselle puolelle nätin keltaisen valokylvyn. Yritin jälkikäteen toispuoleista keltaisuutta vähän vähentää, mutten siinä ihan 100% onnistunut. Hyvältä ne kuitenkin näyttävät.

Vanhempi tamma Riia
Oviaukon lisäksi otettiin myös vähän kuvia ulkona. Nuorempi musta elää vielä kengättömän hevosen elämää, joten sen kanssa ulkona kuvailut jäivät vähän vähemmälle aivan hirveän jäätikön takia. Meinasi siellä olla niin kuvaaja kuin taluttajakin nurin.Joku innostui vähän käsittelemään kuvia :D Musta+lumi+kirkas auringon paiste osottautui varsi hankalaksi yhtälöksi. Aina joku oli omaan silmään joko liian kirkas tai liian haalea. Mustavalkoisina nämä kuvat näyttivät ihan kohtuullisen hyviltä, koska lumesta ja mustasta hevosesta tuli niin suuri kontrasti ero.Tämä punainen ladonseinä sopi aika hyvin mustan hevosen sävyihin. Myös seepiaan vivahtavana mustavalkoisena.


Punaiseen seinään sai ihanasti lisäkontrastia kun säädin se punaisuutta vähän enemmän keltaiseen vivahtavaksi. En olekaan pitkään aikaan käyttänyt Lightroomin värisäätimiä. Niiden käytön opettelu pitäisi kyllä ottaa oikein kunnolla joskus työn alle.
Lopuksi on pakko kyllä vielä mainita että Seinäjoella sijaitsee ehkä maailman paras valokuvausliike: Foto-Forma. Rakas murhenkryyni zoom-nikkorini päätti tämän kuvauksen jälkeen taas ottaa ja levitä. Tälläkertaa sopimuksen sanoi irti zoom-rengas, joka ei enää suostu liikkumaan nätisti ja juohevasti vaan takertelee kuin etana tervassa heti 100mm jälkeen. Onhan sitäkin rengasta tosin käännelty varmaan jo lähemmäksi miljoona kertaa, kun olen nikkorille jo toinen omistaja, joten jonkin osan loppuun kuluminen ei olisi mikään ihme. Huolto siis kutsuu taas. Viikonlopuksi on jo kuitenkin sovittuna useampi kuvaus ja kuvaaminen ei oikein ilman linssiä onnistu, eikä uuteen ole varaa... Mahdoton yhtälö?

Ei näköjään ole, jos sattuu olemaan maan parhaan liikkeen asiakas. Foto-Formasta järjestyi lähes vastaava varalinssi huollon ajaksi käyttöön! :) (Tämän talven viimeistä aurinkoista?) Kuvausviikonloppua ei siis olekkaan peruttu. Tämä jo mikä on hyvää asiakaspalvelua.

14 kommenttia:

 1. Tosi ihania kuvia! Itse emme saaneet onnistumaan tumman hevosen kanssa noita "studiokuvia", mutta pitää kokeilla joskus vielä uudestaan ;)
  Arvostelin juuri blogisi viikon blogihaasteessa, blogisi kun kuuluu suosikkeihini nykyään :)
  http://ratsastuskouluoppilaantarinat.blogspot.fi/2015/03/blogeja-blogeja-ja-viela-kerran-blogeja.html?showComment=1426106445546&m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustan hevosen kanssa nähä ovat vähän hankalempia. Olen näissä vähän jälkikäteen vähän valottanut lisää korvanpäitä, ne meinaavat olla hankalin kohta hevosta. Kannattaa myös koittaa antaa kuviin lisävaloa salamalla (muistat vain tähdä siihen pehmentimen eteen jottei valo näytä jyrkältä, youtubesta esim löytyy paljon ohjevideoita nimellä light diffuser), jos valo ei muuten riitä :)

   Kiitoksia! :) Mukava kuulla että tämä "päivitys-blogi" on päässyt jonkun suosikki-listalle.

   Poista
 2. Oi kun on upeita friisiläisiä! Ja minusta tuo toisen puolen keltaisuus tavallaan sopii noihin kuviin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat komeita tyttöjä :D Tuohan se joo mukavan lämpimän sävyn, mutta friisiläisten kuuluisi olla syvän mustia/siniseen vivahtavia joten siltä kannalta tuo keltaisuus on näissä kuvissa virhe kun se tuo mustaan ruskean vivahteen.

   Poista
 3. Kyllä friisiläiset vaan on upeita hevosia! <3 hienoja kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat! :D Harmittavaa että ne friisiläisnäyttelyt pidetään aina siellä Etelässä, olisi kyllä muuten mukava lähteä joskus niitä katsomaan. Kiitos!

   Poista
 4. Huui onko sulla toi siis useinki ollu huollossa? Mulla ei oo mikää kameran osa ikinä ollu huollossa paitsi perus puhistus ja nyt ku toi obsu on ostolistalla jo semmonen reikä lompakolle ni ei huvittais sit käyttää huollos koko aikaa :D ps. kivoja kuvia kyllä myös!! upeita heppoja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isommin se oli korjauksessa 4kk sitten kun siitä levisi tarkennusmoottori (tosin tämä tuli ilmi ihan perusvuosihuollossa, mutta korjattiin sitten samantien). Sitä ennen se on ollut pari kertaa uuden rungon kanssa tarkennuksen säädössä ja puhdistuksessa :) Kauanhan se on kestänyt, itselläni se on käytössä ollut loppuvuodesta 2012 ja olen sen käytettynä ostanut :D Mutta kun paljon kuvaa, kaikki hajoaa tai kuluu jossain vaiheessa. 70-200 on kuitenkin sen verran arvokas että sitä kannattaa korjata lähes aina ennemmin kuin ostaa uutta. Varsinkin kun linssipinnat on vielä hyvät.

   Kamerat minulla käy kerran vuodessa kuvauskauden päätteeksi aina puhdistuksessa & vuositarkastuksessa. Vanha D7000 olisi nyt huollon tarpeessa, mutta sen arvo on niin olematon ettei sitä kannata huoltaa enää priimaksi.

   Kiitos!

   Poista
  2. Nii joo tottatotta! Pitäis kans varmaa toi uusin runko viiä perustarkastuksee ja huoltoo. Vuoden vanha se just onki! Peilissä taitaa olla vähän likaa mutta ei oo kuvaamista haitannu kyllä onneksi :-D mutta jos ei tuo huollattaminen ihan malttaita maksa ni onhn se järkevää!

   Poista
  3. Nikonilta on aina saanu kameran mukaan 3v check&cleanin, joten en puhdistuksen tarkkaa hintaa tiedä :D Mutta epäilisin että se on jotain 40-70e välissä riippuen mitä tehdään.

   Poista
  4. Ai hitto en ookkaa huomannu täytyy kaivaa siis papereita jos semmonen sattuis löytymää :-D hei kiitti!!

   Poista
 5. Tiedätkö kuinka usein kameran kenno kannattaisi puhdistaa ihan ammattilaisen toimesta? Mitä sellainen maksaa? Tarviiko obsu käydä puhdistuttamassa ammattilaisella? Oon siis vähän ulkona näistä, ja sä oot kuvannu jo monta vuotta niin aattelin nyt kysäistä, että saisin rungon ja obsun pysymään yhteistyössä mahd. pitkään :)

  VastaaPoista
 6. Tiedätkö kuinka usein kameran kenno kannattaisi puhdistaa ihan ammattilaisen toimesta? Mitä sellainen maksaa? Tarviiko obsu käydä puhdistuttamassa ammattilaisella? Oon siis vähän ulkona näistä, ja sä oot kuvannu jo monta vuotta niin aattelin nyt kysäistä, että saisin rungon ja obsun pysymään yhteistyössä mahd. pitkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä käytän rungon puhdistuksessa kerran vuodessa, kisakauden jälkeen :) Hevosten kuvaaminen on kuitenkin varsin pölyistä ja törkyistä hommaa kun kentät ja maneesit pölisee. Puhdistuksessa rungoista ei ole koskaan mitään kummempaa löytynyt, mutta tuleepahan ainakin hyvä mieli kun tietää että kamera on taas sisuksiaan myöten puhdas pölystä, eikä sen takia mene rikki. Kameranpuhdistus maksaa ehkä n. 60-80e, en ihan varma ole kun olen tähän mennessä käyttänyt Nikonin mukana tulevaa check&clean palvelua joka kattaa puhdistuksen & tarkistuksen kerran vuodessa 3 vuoden ajan :)

   Objektiiviä en ole joka vuosi puhdistuksessa käyttänyt, mutta nyt yhtä rikkoutunutta tarkennusmoottoria fiksumpana (luultavasti siis hiekka rikkoi sen, sillä objektiivi oli myös täynnä hiekkaa) sanoisin että ainakin kalliimmat objektiivit kannattaa käyttää myös puhdistuksessa väh. 2 v välein. Ainakin jos kuvaa paljon pölyisissä olesuhteissa. Objektiivin puhdistuksen hintaa en osaa sanoa, mutta luultavasti jossain 80-100e kieppeillä, sillä 50mm linssille jas-tekniikka ei puhdistusta tehnyt koska objektiivin arvo oli kuulemma vähemmän, eli suosittelivat uuden ostamista :D Hyvin se on kuitenkin toiminut (ja siinä ei ole edes tarkennusmoottoria joka voisi mennä rikki), joten se saa olla täynnä hiekkaa niin kauan kuin elää.

   Ja tietenkin kalustoa kannattaa myös itse huoltaa joka kuvauksen jälkeen! Pehmeällä harjalla/säämiskällä kannattaa näkyvä lika pyyhkäistä niin rungon kuin objektiivinkin päältä, mutta samalla varoa ettei työnnä sitä mihinkään koloon/objektiivin renkaiden väliin tai kameran sisälle. Linssit kannattaa puhdistaa aika ajoin mikrokuituliinalla ja linssinpuhdistusaineella. Jos kameran sisään pääsee pölyä, ainakin peilin päältä sitä uskaltaa varovasti puhallella puhallinharjalla pois. Ainakin Rajala myy erilaisia puhdistustuotteita: http://www.rajalacamera.fi/kameravarusteet/hoitotuotteet

   Poista