keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Suomenhevosviikko & muokkausmaraton
Suomenhevoset ovat friisiläisten ja connemarojen ohella yksi lempikuvauskohteistani. Vaikka niillä ei olekaan friisiläisten komeita liikkeitä ja ryhtiä, eikä connemaran kaunista päätä, kuvauskohteena ne ovat yleensä ihanan järkeviä, suloisia ja monipuolisia. Läsillä ja pitkällä & paksulla harjalla varustettua liinakkoa ei voita mikään.

Pääsinkin tälläviikolla kuvaamaan useampaa ihanaa suomenhevosta (paria hienoa koiraa ja puoliveristä unohtamatta!), aika mahtava viikko siis. Aktiivisen kuvausviikon varjopuolena on sitten hyvinkin aktiivista kuvankäsittelyä. Lauantaista asti ahkeroitu joka päivä, ja siltikin vasta puolet kuvista valmiina (kunhan kuvat jossain välissä loppuvat, niin jatkan myös kuvauskoulua, jos vaikka saisi senkin siihen pisteeseen että voisi kertoa lisää tästä ihanasta tavasta viettää aikansa :D).

Jotta kuvien käsittely ei vain loppuisi missään välissä kesken, tykkään tehdä kuville myös ns. erikoiskäsittelyjä, eli sävytystä, erilaisia mustavalkosäätöjä, valkotasapainolla ja valotuksella leikkimistä ja gradientteja (siis mitä...? lue alempaa).

Riikka & Mikko: vas. peruskäsitelty, oik. enemmän käsitelty

Koska kaikilla ei ole samanlainen maku käsiteltyjen kuvien suhteen, jätän aina talteen myös alkuperäisen (peruskäsitellyn kuvan. Lightroomissa tämä on tehty käteväksi, sillä oikealla hiiren napilla kun kuvaa klikkaa löytyy valikosta create virtual copy. Kun virtuaalisen kopion on tehnyt, kannattaa muistaa ettei mene poistamaan alkuperäistä. Silloin katoaa myös kopiot, nim. kokemusta on, mutta onneksi Lightroomissa toimii kumoa- eli ctrl+z- toiminto.

Ihana suomenhevosten värisuora

Vaikka talvi on ihanaa aikaa kuvata, aiheuttavat pilviset talvipäivät omat ongelmansa valotuksen kanssa ainakin minulle. Mikäli en ylivalota kuvia, sitten ne ovat hyvin harmaita ja alivalottuneita. Hämäränä talvipäivänä kameran näyttö vielä hämääkin jonkin verran, kun kuvat näyttävät todellista kirkkaammilta. Alivalotus on kuitenkin aina pienempi paha kuin ylivalotus, sillä varsin raw-tiedostoissa tummanharmaaltakin näyttävältä alueelta löytyy yleensä kohtuullisen hyvin sävyjä. Pulkipalaneesta valkoisesta ei ole mahdollisuutta enää mitään löytää.Harmaiden päivien kuvat ovat värimaailmaltaan yleensä hieman tylsiä, joten tykkään niiden kanssa leikkiä vähän enemmän. Varsinkin sävytyksellä (Split Toning) on kiva vetää kuvanmuokkausövereitä :D


Kirjaston aarteita & gradientti


Kävin muutama viikko sitten lainaamassa kirjastosta Docendon Photoshop Lightroom 4 valokuvaajalle (kirj. Pekka Potka). Olen sitä lukenut aina vähän väliä kun Lightroom on joko tuonut tai exportannut kuvia. Launtain kuvien aikana pääsin kohtaan jossa kerrottiin työkalusta gradientti (alakuvassa ympyröitynä). Hetki sillä pitikin leikkiä ja rakastuin täysin! Gradientti-työkalulla voi luoda kuviin erilaisia liukuja. Sävytys-friikille siis uusi lempityökalu, koska nyt kuvan osia pystyy erikseen sävyttämään.

Suosittelen tuota kyseistä kirjaa kaikille jotka haluavat oppia vähän lisää Lightroomista. Vaikka se on kirjoitettu 4 versiolle, sen ohjeet sopivat aivan täydellisesti myös 5 versiolle. 4:sta vanhemmista versioista saattaa jotain ominaisuuksia puuttua, mutta kirjan perusohjeet toimivat kyllä vanhoillakin lightroomeilla.Tässä hieman överimalli, mutta överistä idean näkee paremmin:


Tein tähän kaksi gradienttia, joista alakulmassa on sinertävä ja yläkulmassa kellertävä. Gradientti ei värjää kuin pienen osan kuvasta, jolloin koko kuvasta ei tule samansävyistä. Alla ei-ihan-niin-överi malli, mutta ainakin minusta tuo kellerrys taustalla luo kivasti hieman aurinkoista fiilistä kuvaan vaikka aurinko ei näitä kuvatessa paistanutkaan.Toinen vielä hillitympi gradientti. Ylälaidassa hento keltainen liuku, joka toi tähänkin vähän valoa harmauteen.

Ja päivä jatkuu... milläs muullakaan kuin kuvankäsittelyllä ja uudesta kameranrungosta haaveilulla. 12.-15.2. pidettävissä CP+ -messuilla tulee ainakin Nikonilta uusia kameroita. Saa nähdä, joudunko perumaan puheeni täysikennoisesta (en koskaan osta), vai tuleeko Nikonilta vihdoinkin markkinoille d300s korvaaja malli. Täysikenno houkuttaisi paremman kestävyyden, herkkyydensiedon ja raw-kuvaukseen lisäpotkua antavan isomman dynamiikan puolesta, mutta samalla huolettaa yltääkö 70-200mm enää minnekään kisoissa, kun croppikerroin katoaa.

Onko kenelläkään kokemuksia täysikennoisesta digijärjestelmästä eläinkuvauksessa?


8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos :D Tämä kimo oli kyllä vallan mainio, karva vielä tumma mutta jouhet jo vaalenneet kuin satuhepalla.

   Poista
 2. Upeita kuvia! Tuo gradientti-työkalu vaikuttaa kyll ihan huippu kätevältä, pitäis varmaan itellekin tuo Lightroom hommata! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Lightroomista pystyy lataamaan maksuttoman kokeiluversion Adoben sivuilta: http://www.adobe.com/fi/products/photoshop-lightroom.html se toimii 30pv jonka jälkeen pitää ostaa avainkoodi. Opiskelijana tuon sai 75e hintaan, normaalihinta suoraan Adobelta n. 130e. Fb:ssa on ryhmä Valokuvaajan kirppis, siellä myydään tuota myös välillä, hintaa ~50e.
   Varoitan jo etukäteen mikäli käyt tuon kokeiluversion lataamassa, se on koukuttava ohjelma!

   Poista
 3. Hei siistiä en ookkaa tienny, että kirjotat blogia! Löysin sun fb sivut joskus aikoinaan ja jäin aivan koukkuun, ku kattelin niitä upeita kuvia!

  Kiitos vinkistä tuon kirjan suhteen! Pitääpä suoraa töistä ajaa kirjastoon ja ettiä se käsiini :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justiin vuodenvaihteessa vasta aloitin kirjoittamisen, kun uudistin sivuja ensimmäisen virallisen yrittäjävuoden kunniaksi :D Ajattelin samalla, että kun sivuja en sen kummemmin päivitä ja fb lataan vain kuvan/pari per keikka että blogi voisi tuoda vähän eloa sivuille ja sisältöä enemmän nähtäville niille jotka eivät halua koko galleriaa selata läpi (ja vähän materiaalia esille tilauskuvauksista, niistä en enää galleriaan kuvia päivitä).

   Docendolta kannattaa katsella myös muita kirjoja. Varsinkin eläinkuvaus-kirja (en muista tarkkaa nimeä) on ihan tosi hyvä! Löytyvät kaikki samasta hyllystä valokuvauksen/kuvankäsittelyn alta.

   Poista
 4. Upeita kuvia ! Jäin seurailemaan :)

  VastaaPoista