maanantai 14. syyskuuta 2015

EsteviikonloppuMiljoona Hevosen jälkeen kisakuvaaminen jäi pienoiselle kolmen viikon tauolle. Osaksi siitä syystä että koneeni kaatuili viikonlopun kuvien painosta kokoajan (älkää ostako läppäriä kuvankäsittelyyn, ne ei kestä siinä 2 vuotta kauempaa) ja osaksi siksi että kuluvan kasvukauden viimeinen sesonki eli puinti ja olkien kerääminen pääsi alkamaan myös täällä Pohjanmaalla. Kesän vetisistä tunnelmista huolimatta lakeuksien juuressa on kuitenkin saatu nyt nauttia myös pitkistä poudista, joten lehmät pääsevät sittenkin vielä ensi talvenakin nauttimaan olkipedillä köllöttelystä - ei tarvitse tyytyä pelkkään turpeeseen, joka tahtoo jäätyä kovilla pakkasilla.

Läppärini kävi vielä varmuuden vuoksi atk-lääkärilläkin näytillä, jos siinä olisi ollut vain jotain muuta vikaa. Diagnoosi oli kuitenkin sama mitä itse arvasin, 200gt raakakuvia ja lightroom ovat yhdessä liikaa tehokkaallekin läppärille. Onneksi kisakausi on lopuillaan. Kunhan uusi tilikausi pyörähtää käyntiin, läppäri saa siirtyä sille mieluisampaan käyttöön eli nettiselailu ja -pelailukoneeksi ja hommaan kuvien pyörittämiseen kunnon pöytäkoneen. Ja hyvän näytön. Sen mikä on tärkein kuvankäsittelyssä.

Lähdin päättämään kisakuvaustaukoa ensin lauantaina (12.9.) Ylistaroon 1-tason estekisoihin ja sunnuntaina (13.9.) Kokkolaan Pohjanmaan esteratsastuksen aluemestaruuksiin . Kuten normaalia, silloin harvoin kun tänä vuonna on Pohjanmaalla kisoja ollut, ne ovat yleensä olleet päällekäin. Nytkin olisi Vaasassa ollut kouluratsastuksen aluemestaruus lauantaina ja sunnuntain joukkueSM-kilpailut. Tälläkertaa kuitenkin nopean äänestyksen perusteella kuitenkin Ylistaro ja Kokkola veivät voiton. Tuttu ratsukko oli myös Kokkolassa kisaamassa, ja oli aika luksusta kun pääsin heidän kyydillä kisapaikalle.

Otin varmuuden vuoksi kumpiinkiin kisoihin mukaan pitkiksi linsseiksi 70-200 ja 150-600mm. Ylistarosta tiesin jo varmasti että mikäli esteet ovat sijoiteltu keskelle kenttää, 200mm jää heti lyhyeksi. Kokkolan kisapaikka oli taas aivan uusi, joten en viitsinyt alkaa veikkaamaan kumpi olisi siellä tarpeellisempi. Kummassakin paikassa esteet olivat kuitenkin katsomoon nähden sijotettu niin ettei 200mm riittänyt kuin yhdelle esteelle, joten tamron sai suorittaa tulikokeensa heti kahtena päivänä peräkkäin. Kumpaankin päivään mahtui auringonpaistetta ja harmaanpaa hetkeä, mutta tamron suoriutui kaikesta kunnialla. Se tuli näillä reissuilla huomattua, ettei se ole parhaimmillaan kovalla auringon valolla, sen tuottama kontrasti on omaan silmääni paljon kovempi kuin nikkorissa.


Tässä pieni vertailu siitä millä lisämillimetrit näyttävät.

Ylistaron kisoista minulla ei ole mitään kummoisempaa sanottavaa. Ne olivat normaalit nopeatempoiset ja aina mukavat Ylistaron kisat (paitsi että paninit oli loppu!!). Alla muutama kuva Ylistarosta. (Siellä muuten järjestetään ensivuonna ratsastusjousiammunnan sm-kisat). Ihanasti jo syksy näkyy puissa.


Kokkolasta joutuu kyllä kuvaajana sanomaan että olipa vähän kököt taustat. Kenttä oli suunniteltu niin, että viralliselta yleisöalueelta sai katsoa täyteen vastavaloon. No eihän siihen ole kiva kuvatakaan kun keskellä päivää valo on vielä niin kovaa. Kentän toiselle pitkälle sivulle kuitenkin pääsi myös ja siellä auringon sai sopivasti koko päiväksi selän taakse. Taustalla oli sitten kuitenkin iki-ihana tuomarirekka, vanhat tallit ja yleisöalue.


Vähemmän mukavat taustat. On niitä pahempiakin tietenkin nähty... Jos kentän yleisöalue olisi ollut rakennettu juuri toiselle sivulle, olisi yleisökin saanut katsella suorituksia myötävaloon ja tausta olisi ollut kuvaukseenkin aika ihana. Kentän vierestä (yleisöalueen takaa) kulki pieni hiekkatie, joka jatkui todella ihanan näköiseen lehtipuu kujaan ja kujan toisella puolella oli vanha hieman vanhan kartanon tyylinen rakennus (K-GR: vink vink ;D löytyisikö sieltä tilauskuvaksen haluavia, kuvauspaikka on jo katsottu valmiiksi!). En sitten kuitenkaan tajunnut ottaa tuosta tiestä kuvaa. Tai edes kartanosta. K-GR:n ratsastuskeskus on kuitenkin kohtuullisen lähellä kaupunkia, joten ymmärrän kyllä että kentän ja yleisöalueen paikkaan ei välttämättä ole pystytty paljoa vaikuttamaan. Mutta jos joku kilpailukenttää joskus rakentaa, osaan kyllä arvostaa jos joku joskus olisi miettinyt valon suunnan yleisöön nähden. Päivän kun siristelee (koska arskat jäi kotiin/on rikki) on nopeasti pää kipeä.


Oli siellä kivaakin taustaa. Ylläoleva kuva on aamun ensimmäisistä ratsukoista, jolloin tuolla esteellä ei ollut vielä aivan liian kova vastavalo. Tuommoinen ihana aamuvalo ei siinä kuitenkaan viihtynyt muutamaa ratsukkoa kauempaa.(Tuossa vähän pientä mallia siitä metsätiestä. Yleisöalueen takana kulkeva tie. Harmi kun tuolla kulmassa ei ollut estettä. Ja nämä syksyn värit <3 :D)

Lisää kuvia galleriasta: http://tuulian.galleria.fi/kuvat/2015/
Nämäkin kuvat tulevat luultavasti vielä aika hitaasti käsiteltyä nettiin. Peltotyöt jatkuvat vielä useamman kymmenen hehtaarin verran. Ja muutamat tilauskuvat odottavat jonossa ensin vuoroaan.Lopuksi vielä onnittelut kaikille Pohjanmaan uusille aluemestareille ja mitalistelle! 


Jos sitten ensi vuonna olisi koulumestaruuksien vuoro? Nyt on useampana vuonna kuvattu vain estemestaruuksia.ps. Jos joku minut bongasi viikonloppuna kisoista silmät punaisina, silmäkulmat märkänä ja nenä vettä vuotaen, en itkenyt kuvauksen ihanuutta :D Nämä ihanat aurinkoiset (ja tuuliset) päivät ovat kuivasilmäisyydestä kärsivälle täyttä tuskaa! Vaikka kuivat silmät eivät kuullosta siltä että suurin ongelma niiden kanssa on silmien vuotaminen, minun silmäni vuotavat kuin niagara tulva-aikaan. Se vesi mikä ei kerkeä valumaan norona silmistä, tulee nenästä.. Jos jollain on hyviä vinkkejä kuivien silmien hoitoon, nyt niitä saa jakaa ehdottomasti! Bepathen ja Oftagel-silmätipat sekä muutama muu, jonka nimiä en muista, on jo testattu.

pss. Kotisivut uudistuvat jossain vaiheessa (lue: kun muut hommat on altapois). Puuttuuko sivuilta tällä hetkellä jotain mista haluaisit myös tietää?

14 kommenttia:

 1. Voi että, kyllä mäkin vielä saan napattua joku päivä tollasia kuvia. On kyllä kans tullu todettua että 200mm objekti alkaa olemaan turhan lyhyt isompiin kisoihin, senkin takia se pidempi objektiivi alkaisi olemaan aika ihanteellinen isommissa kisoissa. Ehkä mä ens kaudella voisin päästä kiertää kisoja enemmän, jos vaikka silloin taskusta löytyis jo se ajokortti! :D

  ikävän kuuloset nuo kuivat silmät, en voi kun toivoa että keksit jonkun Super aineen niihin ! :s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan varmasti saat!

   Tämä 150-600mm tamroni on kyllä osottautunut hyväksi heppakuvaukseenkin valovoiman puutteesta huolimatta. Croppirungollahan tuo on aivan hirveän pitkä (200-800, ylettyy kyllä vaikka mihin), mutta täydelle kennolle ihan mahtava. Saan vihdoinkin kuvattua myös lintuja ja lehmien kanssa ei tarvi mennä ihan syöntietäisyydelle ;D

   Sullekin kyllä sama tarjous kuin Vilmalle, minun kyydissä kyllä pääsee kisoihin jos matkaseura kelpaa ja jaksaa olla kokopäivän! Seinäjoelle/alavudelle/kurikkaan/kauhavalle/ilmajoelle mentäessä kierrän yleensä Lehtimäen kautta ja sitten taas Ylistaroon/rannikolle mentäessä mukaan pääsee kun tulee vaikka Hoiskoon/tähän levijoelle. Joskus voisi lähteä vaikka vähän pidemmällekin (Ypäjä/tampere/kemiö/yms), kun pystyy vähän bensakuluja jakamaan. Pohjanmaan kisoihin taksi kyllä kulkee veloituksetta :D

   Poista
  2. Sun pitäisi kyllä joskus oikeen päästä kokeilemaan nää mun kaikki linssit & täyskenno+croppi läpi :D Selkeyttäis varmasti sitä mitä kalustolta tarvisit, ei tarvisi tehdä samanlaista veikkaa & voita- kierrosta kuin minä. Säästää huomattavasti rahaa kun hommaa heti sellaisen mihin on kovin tarve, eikä summanmutikassa jotain mikä näyttää kivalta... nim kokemusta on..

   Poista
 2. Oletko tulossa kuvaamaan Alavudelle 20 päivä, eli nyt sunnuntaina? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä osaa vielä sanoa. Ajattelin kyllä poiketa jos vain kerkeän. Vanhemmat lähtevät viikonlopuksi vähän lomailemaan, tuuraan sikalassa sen aikaa. Tällähetkellä siellä ei oikein mikään toimi vielä kunnolla ja kokoajan pitää olla jotain säätämässä/korjaamassa, joten voi hyvinkin olla etten pysty lähtemään mihinkään tästä kotoa viikonloppuna.

   Poista
 3. Aina sun kuvia katellessa, niistä jotenkin tietää, että ne on sun ottamia. Niissä näkyy se jälki jonka luot niihin. :)

  Itsellänikin välillä silmät vain vuotaa, vuotamistaan. Varsinkin kylmät, tuuliset syksyn päivät ovat pahimpia. Minulta se on periytynyt mummulta, mutta se on kyllä inhottavaa, en tykkää. Pahimpina aikoina, mulla auttaa nuo bebathen-silmätipat, mutta sulla taitaa ollakkin sitten vähän astetta pahempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Mukava kuulla!

   Tämä vaiva on kanssa osaksi suvun perintöä (kiitos atoopikko-isä :D), osaksi reumaa ja kaikessa harmittomuudessaan kyllä aivan äärettömän ärsyttävää. Ilmeisesti pitäisi vaan testata kaikki reseptittömät ja reseptilliset silmätipat läpi, mutta ne on niin törkeän kalliita kun pitää paljon käyttää!

   Poista
 4. Vau, jälleen ihan superhienoja kuvia! :o

  VastaaPoista
 5. Munkin olisi tarkoitus päivittää tässä keväällä kone, tää läppäri on jumalaisen surkea kyllä (tää on joku 6v vanha ja oon täyttäny tätä alusta asti kuvilla). Oon katellu josko ostaisi 27-tuumaisen iMacin, mutta en ihan tiedä kuinka tehokkaana se kannattaisi ottaa (eli missä vaiheessa menee perjaatteessa jo turhan puolelle). Olisi siis mukava jos tekisit jotain postausta vaikka minkälaiseen koneeseen itse sitten päädyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä minun läppäri ei ole kuin 2 vuotta vanha ja piti olla kohtuu tehokas :D... oli ensimmäisen vuoden, sama on käynyt kyllä kaikille aikaisemmillekin läppäreille, tosin nopeammassa aikataulussa.

   Kävin jo paikallisella atk-kauppiaalla (sama jolta ostin tämänkin ja joka täällä tietokoneita korjaa) tilaamassa että ensi vuonna tulen koneen hakemaan. Luultavasti hän kasaa koneen itse, mutta kirjoittelen kyllä sen minkä ymmärrän :D En oikein ole tietokoneen tekniikasta perillä, joten turvaudun näissä kyllä ammattilaiseen.

   Poista
 6. Hiukan jäljessä kommentoin, mutta pakko kuulun myös kuivista silmistä kärsiviin ihmisolentoihin.. Käytän Systane Ultraa aamuin illoin ja se on riittänyt mulle toistaiseksi, mutta Systanelta on nyt tullut joku uus ja vahvempi versio (Hydration?) tipoista. Nää ultrat ei oo ainakaan mitenkään hinnan kiroissa riittoisuuteen ja toimivuuteen nähden.

  Mulla silmien reaktio on totisestikin kuivuminen eli ne"natisevat", jos ovat superkuivat ja satun koskemaan sisäsilmäkulmaan..
  Ja koska itseironia on aika tärkeää niin vitsailen aina, että kun muut puhuvat, että "mentiin niin kovaa, että silmät vuosi" niin mä meen niin kovaa, että silimät kuivuu päähän :"D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin itseasiassa viime perjantaina apteekissa ja apteekkari käski kokeilla justiin noita systane uusia tippoja. Otin nyt kokeiluun sen balancen (koska pullo kesti avattuna 6kk, vaikka nuo taitaa kulua loppuun jo kk... :D). Toivottavasti nyt auttavat, vielä en ainakaan ole mitään hirveän tramaattista vaikutusta huomannut. Noista viimeksi käytössä olleista oftangel-tipoista saan vain kelakorvauksen reumavammaisena, joten ne tulevat sen takia muita huomattavasti halvemmiksi.

   Minulla on tosiaan ennemminkin ongelmana tämä hirveä vuotaminen pienessäkin tuulessa. Se on kyllä niin hirveän hehkeän näköistä kun silmät juoksee vettä solkenaan ja vesi taas tuulessa kuivattaa naamaa :---D Pitkän kisapäivän jälkeen sitä mielellään vaan kääntääkin autossa kaikki peilit niin ettei näe itseään, ja toivoo ettei tarvi missään huoltsikalla pysähtyä :--D Sen verran kauhea näky on. Autossa kun on puhaltimet päällä ja muutenkin sisätiloissa taas tuntuu että pinta kuivuu ja kirvelee.

   Hieman hämärä tämä vaiva kuitenkin on siinä mielessä, että minulta on kyynelnesteen tuotto mitattu ~3v sitten ja silloin vielä meni melkein yli asteikon. Pidän toiveta yllä että tämä olisi vain atopian aiheuttamaa väliaikaista kuivumista, eikä reumanvaivan aiheuttamaa lopullista kuivumista. Mutta joo, jos hyvät puolet ajatellaan niin puppy eyes ja itkun feikkaaminen tarvittaessa onnistuu kyllä hyvin! :---D

   Poista
  2. Noniin, toivotaan että niistä on apua! :)

   Joo ei tää kyllä kiva vaiva ole, esiintyy sit mitenpäin tahansa.

   Poista