sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Roskia kennossa

Se tunne kun olet käsitellyt lähes valmiiksi parin päivän kuvat ja huomaat että kennolla oli roska. Ja se roska näkyy joka kuvassa missä roska on vaaleaa kohdetta vastan. Eli toisinsanoen 9/10 kuvista.Näihin tunnelmiin.
Kerkesin tehdä kaksi keikkaa ennekuin tuo iki-ihana läiskä osui silmiini. Eipä siinä muutakuin ensin taskulampun kanssa etsimään roska kennolta ja sen jälkeen miettimään mitenköhän ihmeessä sen saa pois kennolta, ilman että kenno on hajalla. 
Tätähän ei tietenkään kannattaisi etukäteen ajatella ja hommata 10e/3kpl maksavia kennonpuhdistuslappuja. Ei tietenkään. Onneksi kameralaukun pohjalta löytyy minikokoinen puhalluskynä ja ikuisuudelta tuntuvan ajan jälkeen myös roska päätti irroittaa otteensa kennosta ja päästää irti.
Mitä tästä opin. Muista aika-ajoin testata pienellä aukolla vaaleaa kohdetta vasten, ja tarkkuutta objektiivin vaihtoon, Ei tarvitse sitten jälkikäteen yrittää korjata omaa laiskuuttaan ikuisuuksia kestävällä kuvankäsittelyllä yhden roskan takia.

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Siiseli (tai mikä jyrsijä nyt onkaan..) sopii kaikkeen! :D

   Poista
 2. Voi ei, itse en olis varmaan edes huomannut tollasta :D Mutta noissa kohdissa jossa roska on taivasta vasten eikös se ole aika helppo gimpillä tai photarilla taikoa pois, ettei nuo kuvat pilalla ole?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on helppo ihan lightroomillakin poistaa, tuottaa vain lisää jälkikäsittelytyötä, mitä mielellään yrittää saada mahdollisimman vähälle :D (koska laiska, ja kesällä olisi kiva tehdä muutakin kuin käsitellä kuvia).

   Poista
 3. Se tunne, itselläkin on roska kennossa, en vaan ole saanut aikaiseksi miettiä miten sen saa pois :D Ehkä nyt sitten pitää keksiä jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä sjoella torikeskuksen vieressä Foto-Formalla on välillä kennon puhdistuspäiviä. Jas:n väki tulee ja puhdistaa kennot ja päivittää ohjelmistot muistaakseni 40e hintaan. Ihan hyvä palvelu jos ei itse halua roskaa onkia kennolta pois, eikä tarvitse edes kameraa mihinkään lähettää. Foto-forman sivuilla ainakin on mainintoja noista päivistä.

   Sitten jos haluaa itse yrittää niin digitarvikkeesta löytyy kohtuu halvalla noita kennonpuhdistus settejä. Varovainen vain saa olla ettei naarmuta kennoa. http://www.verkkokauppa.com/fi/product/46342/ckrjm/Hama-5932-Optic-HTMC-optiikan-puhdistussetti-3-osainen Minulta löytyy tuossa setissä oleva pumppusuti, tuolla pumppuosalla kovasti tössyttämällä antoi tuo pallero onneksi periksi :D Miksei tähän kävisi vaikka joku vesi-ilmapallopumppukin.

   Poista
 4. Tosi hienoja kuvia :-). Osaatko sano mitä objektiivia suosittelisit Canonin järjestelmäkameralle, jossa on pitkä zoomi ja hyvä ja aika valoivoimainen? <- Muitakin kuin 70-200mm f/2.8?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkiä valovoimaisia zoomeja on aika vähäsen tuon 70-200mm 2.8:n lisäksi. Olen itse hieman katsellut sigman 120-300mm f/2.8 objektiiviä. Se on toki kallis, mutta taitaa olla ihan ainoita pitkiä telezoomeja, jotka soveltuisivat myös maneesiin, hyvä valovoima ja kohtuu hintainen. Kiinteitä telejähän löytyy hyvällä valovoimalla vaikka kuinka, mutta hinnat alkavat siitä 2000e->.... Pitkä telezoom+valovoima on vain sellainen yhdistelmä, että koko ja hinta kasvavat aivan valtavasti (ja varmasti tekninen laatukin on hankala pitää hyvänä), joten noita comboja ei kovin paljoa markkinoilta löydy. Ammattikuvaajat kuvaavat pitkää zoomia tarvitetessaan kiinteällä.

   Ulkokuvaukseen taas olen katsellu Sigmalta myös 120-400mm (4.5-5.6) linssiä. Valitettavasti tuon valmistus on jo lopetettu, mutta käytettynä noita näkyy aina välillä n. 350-600e välillä. Ainakin tuota linssiä on netissä kehuttu, oikeaa laatua en tiedä. Viimevuonna Sigma julkaisi myös 150-600mm (5-6.3) lasin, jota urheilukuvaajatkin ovat kehuneet. Tuossa tosin koko on jo aika mahtava :D

   Nikonilta löytyy myös 200-400mm f/4, hinta muistaakseni hyyyyvin suolainen, sekä 80-400 f/4.5-5.6 (vähän vähemmän suolainen hinta, mutta silti ~2500e uutena). Näitäkin olen kuullut kehuttavan, löytyisiköhän canonilta omat vastaavat? Jos rahaa olisi liikaa, ostaisin varmaan tuon 200-400mm tai sigman 120-300mm :D

   Poista
  2. Ok, kiitos vinkeistä :-)! Perjaatteessa ehkä enemmän olisi ulkokuvaukseen mutta ainakin HIHS:iä mietin että riittääkö ulkokuvaukseen sopiva objektiivi? :) ja ainakin ratsastuskuvaukseen olisi kiva että ehkä 600mm:kin on jo pitkä :-D

   Poista
  3. En ole Hihs:ssä koskaan käynyt niin en yhtään areenan valoisuudesta tiedä, kannattaa kysellä joltain kuka siellä on ollut :)

   Sinun kannattaa varmasti miettiä ennenkuin linssiostoksille lähdet, mikä on se mitä eniten odotat objektiiviltä: valovoimaa? pituutta? piirtoa? lyhyttä syväterävyyttä? halpa hinta?

   Valovoimaa voi korvata kameran suurilla ISO-herkkyyksillä, mikäli kohina ei haittaa. Zoomiin saa lisää "pituutta" rajaamalla kuvia, mutta tämä pienentää kuvakokoa. Syväterävyyttä saa kuviin joko lisäämällä polttoväliä tai isontamalla aukkoa. Piirtoa voi parantaa tiettyyn asti himmentämällä (pientämällä aukkoa), mutta tämä syö valovoimaa ja syväterävyyttä. Mikäli rahaa ei ihan tolkuttomasti ole käytössä, pitää jonkinlainen kompromissi tehdä ja päättää mikä on tärkein ominaisuus mitä haet.

   Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  5. Ok :) Itse olen kyllä käynyt Hihs:sissä, ja voi olla että sinne riittää semmoinen objektiivikin jossa ei ole ihan suurta valovoimaisuutta :). Mutta kiitos vinkeistä!

   Poista