sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Vastavalo - paha valo?



Vastavalo eli tilanne jossa vallitseva valon lähde on kohteen takana (eikä kuvaajan seläntakana kuten myötävaloon kuvattaessa). Vastavalo luonnetaan yleensä kuvaajan pahimmaksi viholliseksi ja sitä pitäisi välttää kuin ruttoa. Kaikki kuvausohjeetkin toistavat, että mikäli aurinko paistaa, pitää se pitää ehdottomasti selän takana, ei koskaan kohteen takana!

Keskipäivällä kun aurinko pääsee porottamaan suoraan pilvettömältä taivaalta, vastavalokuvauksen voi lähes aina suosiolla unohtaa. Yleensä tällöin taivas palaapuhki (eli se ei sisällä enää mitään muita värejä kuin valkoista) ja kuvattavista kohteista tulee ylitummia.


Keskipäivän aurinko ja suora vastavalo... Ei kiva. (mutta olisi vielä kuvankäsittelyllä ehkä pelastettavissa, v. 2011 kun nämä on otettu, ei paljon vielä kuvankäsittely luonnistunut)


Sen sijaan auringonnousun ja -laskun aikoihin vastavalon voimaa kannattaa käyttää hyödykseen. Se tuo kuviin uskomattoman kauniita sävyjä ja mahtavaa tunnelmaa.


Keltaiset läntit ovat linssiheijastuksia auringosta. Yleensä ne eivät ole toivottuja, mutta yritin näihin kuviin niitä saada. Heijastukset olisivat voineet olla isompia, nyt ne vain näyttävät vähän roskilta.

Olen jo pitkään miettinyt että olisi mukava päästä kuvaamaan talvisia vastavalokuvia. Minua on kuitenkin tänä talvena vainonnut jokin paha karma, sillä tähän mennessä jokaisena kuvauspäivänä on ollut enemmän ja vähemmän pilvinen sää, joten eipä siinä sitten ole kuvattu sen pahemmin myötä- kuin vastavaloonkaan. Viime perjantaina huono tuuri kuitenkin kääntyi ja kuin tilauksesta aurinko alkoi paistamaan vielä juuri ennen auringonlaskua. Jes!



Kauniin auringonpaisteen lisäksi tallilta löytyi vielä aivan upea mäntymetsä taustaksi. Metsät ovat Suomen suurin aarre. Sen lisäksi että ne antavat tuhansille ihmisille elannon, ruuan ja virkistymismahdollisuuden, niistä löytyy myös kauneimmat kuvauspaikat. Matalan auringon säteet suodattuivat ihanasti puiden välistä ja toivat vielä lisää pehmeyttä vastavaloon.





Suoraa takaa tuleva vastavalo tekee kuvista hieman utuisia. Minusta utuisuus sopii näihin kuviin kuin nenä päähän!

Lopuksi vielä mitä lähes kaikille näille kuville on tehty:
Muutin valkotasapainoa lämpimännäksi ja lisäsin valotusta sekä värikylläisyyttä. Nopeaa ja yksinkertaista, mutta kuten tässäkin huomaa, pienelläkin viilaamisella kuvan saa nostettua heti toiseen ulottuvuuteen!





9 kommenttia:

  1. Hyvä teksti ja ihania kuvia!

    Minua(kin) ärsyttää aina, kun kuvausohjeissa painotetaan että vastavalo pilaa kuvan. Minä taas rakastan vastavaloa jopa maneeriksi asti. Ei tietenkään sitä kesäisen keskipäivän valoa, mutta vähänkin alempana paistavan auringon valo on aivan ihana vastavalokuvissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah :D Mahtava kuulla etten ole ainoa vastavalo-fani!

      Suomi on täynnä todella hyviä hevosvalokuvaajia, mutta suurimman osan tyyli on aika pitkälti dokumentaarinen, joten varmasti senkin takia ohjeissa yleensä ohjeistetaan kuvaamaan myötävaloon :)

      Täältä puuttuu tietynlainen "taide"hevoskuvauskulttuuri, joka ulkomailla taas kukoistaa, hevosia kuvataan enemmän muuallakin kuin kisoissa. Mutta onneksi on netti, jolla pääsee ulkomaan kuvaajien tuotoksia katselemaan (ja inspiroitumaan) :D Tässä omaan silmääni varsin ihanaa valonkäyttöä http://www.photo-equine.com/gallery/best-of-the-best (& tuossa alla linkittämäni theresiasandahl)

      Poista
    2. No minä en kyllä ole pätkääkään taiteellinen, vaan tyylini on hyvinkin dokumentaarinen. Silti ei ole kauniin vastavalon voittanutta.

      Poista
    3. Kyllähän sinusta sitten vähän taiteellisuutta (tai ehkä huono sana tähän kohtaan, olisiko luovuus parempi?) löytyy :D Mutta siinä olet ihan oikeassa että valo tekee kuvan ja kaunis vastavalo vielä kauniimman.

      Tai siis itse ainakin luen dokumentaariseksi hevoskuvaukseksi juurikin kisakuvauksen, näyttelyt, yms. jossa ikuistetaan hetki mahdollisimman teknisesti oikeellisesti (ilman suurempia käsittelyjä, myötävaloon, yms).

      Mikä lienee ihan oikea termi tähän? :D Olen lähinnä veikkaa-ja-voita-tyylillä tähän mennessä kuvausta opetellut joten ihan viralliset termit ei ole ihan täysin hallussa.

      Poista
  2. Jälleen kerran upeita kuvia ja mielenkiintoinen postaus aiheesta, joka usein jakaa mielipiteitä! Täällä myös yksi vastavalokuvien ystävä, vaikka toki tässäkin on hyvä pidättäytyä kohtuudessa. Joihinkin tilanteisiin ja tunnelmiin vastavalo vain tuo tietynlaista tunnelmaa ja parhaimmillaan saa kuvista suorastaan lumoavan kauniita :)

    VastaaPoista
  3. Minusta illan tai aamun vastavalo sopii melkein jokaiseen kuvaan, kunhan se ei ihan suoraan tule kohteeseen vaan hieman siililöityen jonkun läpi (nyt kun sitä on oppinut käyttämään). Ainoa mihin en sitä tietoisesti hae on kisakuvat joiden tyyli on 100% dokumentoiva.

    http://instagram.com/theresiasandahl (Kiitos Mintulle tämän esittelystä!) tuossa yksi minusta (vasta)valoa käyttävä kuvaaja. Tuommoisen valon hallinnan kun joskus oppisi!

    Auringonnousut ja laskut saisi kestää kauemmin :D Nousun valoa en ole kovin monesti päässyt käyttämään (koska aamu-uninen unikeko), mutta pitää kyllä ensi kesäksi ottaa tavoitteeksi joku aamu herätä aikaisin ja lähteä kuvaamaan.

    VastaaPoista
  4. Hienoja kuvia! :) itse tykkään myös vastavalokuvista, mutta en itse tykkää kuvata vastavaloon tai aurinkoa :D mutta sellainen kysymys minulla olisi, että kannattaako minun ostaa photoshop vai lightroom? Ehkä vähän hassu kysymys sinusta, mutta luulen että olet vähän kokeneempi näissä asioissa kuin minä ;) siis ihan perus kuvanmuokkaukseen ja joidenkin tehosteiden lisäämiseen ja ylimääräisten juttujen poistamiseen. Kiva jos autat! :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos! :)

    Mikäli sinulla on paljon kuvia muokattavana ja haluat tehdä niille vain perusaseuksia sekä sävytystä, rajausta, poistaa pieniä kohteita kuvasta, kannattaa hankkia Lightroom. Lightroom on periaatteessa digitaalinen pimiö, eli siellä kuvat "kehitetään" valmiiksi säätämällä värejä, valotusta, rajausta, yms. Mitään kunnon kuvamanipulaatiota sillä ei pysty tekemään.

    Mikäli haluat ihan kunnolla manipuloida kuvia eli rajata niitä irti taustata, lisätä ylimääräisiä elementtejä, piilottaa taustalta isoja kohteita, hanki Photoshop. Se on tehty tuollaiseen kuvamanipulointiin.

    Kannattaa käydä adoben sivuilta lataamassa LR & PS kokeiluversioina ja testata kumpi sopii omaan käyttöösi paremmin :) Ovat kuitenkin tosi kalliita ohjelmia. Tai sitten, osta Lightroom ja lataa sen kaveriksi Gimp. Gimp on ilmainen ja tosi hyvä ohjelma, johon löytää netistä hyvin suomenkielisiä ohjeita :D

    VastaaPoista