keskiviikko 5. elokuuta 2015

Kuvausvkl: Ylistaro ja Alavus ja objektiivimietteitä

Jostain kumman syystä pakko-päästä-kuvaamaan kisat osuvat aina samalle viikonlopulle ja aiheuttavat sitten mukavan tungoksen kuvajonoon. Kuten taas viime viikonloppuna. Lauantaina olin Ylistarossa kuvaamassa alue-estekisoja ja sunnuntaina Alavuden kenttäkisoja. Tähän väliin kyllä pitää ihan hehkuttaa, että siellä ei satanut! (Lähes kaikkialla muualla sitten satoikin ja illalla meidän lehmät piti käydä evakuoimassa, kun joki nousi puolessa tunnissa yli äyräiden ja pellolle. Saipa hetkenaikaa asua järvenranta tontilla. En saanut tästä valitettavasti kuvaa vedessä kirmaavista lehmistä, koska olin saunassa eikä kukaan muistanut tulla sanomaan, oli niin kiire tullut). Mitä olen Alavuden kenttäkisoissa ollut nyt 4 vuonna, siellä on satanut aina. Ja yleensä vielä ihan reippaasti ja ainakin yhtenä vuonna kisoissa jouduttiin pitämään tauko kauen ukkosmyrskyn takia sillä järjestäjät pelkäsivät hiekkakuopan reunoilla kasvavien mäntyjen kaatuvan tuulessa.

Alavuden maastoradassa suurin erikoisuus on varmaankin tuo hiekkakuoppa. Kuoppa on aivan valtava vanha hiekanottomonttu, jonka pohjalle on rakennettu jos jonkinmoista estettä. Yksi este on nimeltään happomäki ja sitä se todellakin on! Lähes pystysuora hiekkaseinämä jolle lähdetään kohtuullisen ison esteen jälkeen suoraan. Olen kerran yrittänyt luokkataolla kiivetä itse tuon mäen ylös, hapot iskivät jo puolessa välissä... :D


Happomäki


Montun pohjalta löytyy myös kestosuosikkini, vesieste, jonka nimi on kaislikossa suhisee. Kaislikko siellä tosiaan nykyään onkin, joka vuosi siellä on komeammat osmankäämit.Montun päällä on sitten todella kaunista kangasmetsää. Tuolla metsässä ei vain näe kovin montaa estettä kerralla kuten montussa, joten olen siellä ollut harvemmin kuvaamassa. Nyt kuitenkin menin sinne viimeisen luokan ajaksi, sillä vesiesteellä oli muutama muukin kuvaaja ja vaihtelu virkistää. 


Aamupäivällä ja päivällä ulkokentällä hypättiin estekokeet. Alavuden kenttä on aurinkoisina päivinä aamuisin hieman haastava kuvauspaikka, sillä puolet kentästä on täysin valossa ja toinen puoli täysin varjossa. Valo osuu vielä maneesia vasten olevalle sivulle, jonne ei kuvaamaan pääse, joten iso osa kuvista pitää ottaa varjossa valoisalla taustalla. Päivän edetessä valoa onneksi alkaa tulla  jo koko kentälle,


Vaihtelevien valo-olosuhteiden takia kuvasin suosiolla aukon esivalinnalla. Sattuipa sitten tämmöinen hupsis-automaattivalotukselle. Alkuperäisessö kuvassa hevosessa oli vielä muutama yksityiskohta nähtävissä heikosti, mutta lisäsin hieman mustaa ja kuvasta tulikin aika hauska. Harvoin saa tälläisiä siluettikuvia ulkona.

Tämä este oli myös hieman hankalassa kohtaa. Takaosa oli varjossa ja etuosa jo valossa. Ihmeen hyvin raw-kuvista sai vielä noita valotuseroja tasattua. 
Estekokeiden välissä oli välillä pitkiä taukoja. Oli sitten siinä väliajoilla välillä pakko ottaa tämmöisiä muka taiteellisia kuvia vet-checkistä, joka suoritettiin heti estekokeen jälkeen jokaiselle hevoselle.

Maneesissakin riitti mukavasti valoa nyt kun ulkona oli täysi auringonpaiste. ISO 3200 f/2.8 ja 1/250. Jälkikäsittelynä LR:ssa exposure +0.6 ja black -14.Ylistarossa oli tälläkertaa kuvaamista ajatellen hieman hankala. Lähes kaikki esteet olivat varsin kaukana kuvauspaikosta, eikä kovin monelta esteeltä saanut yhdeltä paikalta kuvaa. Viimeisen luokan arvosteluna oli vaikeutuva, jossa olikin sitten varsin hauskoja esteitä, Yksi este oli kuin 30cm ristikko joka oli nostettu kuitenkin 120cm ja puomien välissä oli ~40cm rako ja sen alla oli laatikko. Mikälie estetyyppi tämäkin oikealta nimeltään, mutta näytti hauskalta!En tiedä miksei mieleeni ole aijemmin tullut ottaa estekuvia läheltä, vaakaan ja viistosti edestä. Omaan silmään nämä toimivat oikein hyvin. Vanhojen tuttujen kaavojen rikkominen on näköjään joskus ihan hyödyllistäkin. Tästä kun oppisi tekemään vielä tavan.
Lisää kuvia Ylistarosta: http://tuulian.galleria.fi/kuvat/2015/2-este_ylistaro0108/
Ja Alavudelta: http://tuulian.galleria.fi/kuvat/2015/2-kentta_alavus0208/


Tässä kuvassa lienee aika hyvin tiivistettynä millimetri ongelma. Noin kaukaa on enää paha kuvaa kropatakkaan, koska tiedostokoko putoaa niin pieneksi, ettei kuvasta saa enää oikein muuta kuin nettikuvan.

Vanha tuttu ongelma vaivasi tosin kummassakin kisoissa jonkin verran. Millimetrien puute. Olen nyt vakavasti harkinnut ostavani kesäkäyttöön 70-200mm rinnalla hieman pidemmän putken. Olen pitkään pyöritellyt mielessä sopivia vaihtoehtoja, sillä myös pidempien objektiivien kirjo on aivan valtava! Pyysin vakiokamerakaupastani suosituksia pidempään objektiiviin tarjousten kera, sillä tämä kauppa on kyllä myynyt aina juuri sitä mitä on luvannut, joten käytän hyvillä mielin tässä kohtaa ammattilaisen apua. Suosituksina sain Nikkor 80-400mm, Nikkor 70-300mm sekä Tamron 150-600mm.

Ensimmäinen vaihtoehto rajautui heti pois hinnan perusteella (~2500e!! huhhuh! :D on tämäkin kanssa yksi harrastus missä on kiva köyhtyä). Muutenhan tuo linssi olisi ollut mitä mainioin polttoväliltään ja laadultaan. 70-300mm on myös hinta-laatusuhteeltaan mitä mainioin linssi (~600e), mutta toisaalta sen polttoväli vastaa kinokennolla suurinpiirtein 70-200mm linssiä croppirungossa. D7000 kanssa oli myös ulottuvuusongelmia mm. Seinäjoen raviskan kentällä, maastoesteillä, Ylistarossa ja viime vuonna Tuurissa, joten ehkä 100 lisämillin takia ei kannata tuhlata linssin verran rahaa.

Tamronin superzoomi jäi kyllä kaivelemaan mieltäni. Sen hinta-laatusuhde (~1000e) on kuulemma erittäin hyvä ja useat lehtikuvaajatkin sitä käyttävät, joten tarkennuksen pitäisi olla tarpeeksi nopea myös urheilukuvakseen ja piirron hyvä lähes loppuun asti. Valovoimaltaan linssi on vain 5-6.3, mutta toisaalta jos 600mm linssi olisi valovoimainen, se olisi aivan järkyttävä rysky! Lisäksi linssi tulisi lähinnä vain kesäkäyttöön, joten valon riittävyyden ei pitäisi olla ongelma. Noilla polttoväleillä myös syväterävyys on jo sen verran pieni, ettei valovoimalla siinä mielessä ole niin paljoa väliä syväterävyyden kannalta. Kooltaan tämän pitäisi olla samaa luokkaa kuin nikkorin 70-200 2.8. Paljoa isompi pidemmän linssin ei saisi kyllä ollakaan, sillä silloin vastaan tulevat logistiikkaongelmat moottoripyörän kanssa.

En tiedä, sisäinen tirppa-kuvaajani kyllä heräsi kun katsoin ko. linssillä otettuja kuvia :D Vaikka galleriassa ja täällä onkin vähemmän luonto- ja lintukuvia esillä, tykkään hirveästi rämpiä pitkin metsiä ja tarkkailla ja kuvailla luontoa. Tulevana perjantaina olisi taas vuorossa myös metsätaidon SM-kilpailut, joten se riittänee kertomaan eräjormailu-innostuksestani kaiken. Noissa kisoissa kun keski-ikä on varmasti lähempänä 50v.

Lähes tonni on kuitenkin iso raha ja suomalaisilla kuvausfoorumeilla ko. linssi on saanut varsin ristiriitaiset arvostelut. En tiedä onko tämä vain suomalaisten omaa pakko löytää vika kaikesta-ideologiaa, sillä ulkomaiset testisivustot taas kertovat aivan toista tarinaa ja kehuvat linssiä. Pitänee vielä miettiä ja yrittää löytää jotain arvosteluja miten tämä toimii lintuja isompien (ja vähän hitaampien) kuvauskohteiden kanssa.

19 kommenttia:

 1. Olen huomannut itsekin, että välillä on ihan hyödyllistä poistua mukavuusalueelta ja kokeilla valokuvauksessa (ja monessa muussakin asiassa) jotain itselle ihan uutta: lopputulos voi yllättää iloisesti :) Tosin mukavuusalueelta poistuminen ja sen ulkopuolella toimiminen vaatii enemmän ponnistelua, joten mukavuusalueessa pitäytyminen noin pääsääntöisesti lienee myös inhimillistä. Kannatan ehdottomasti ajatustasi yrittää ottaa tavaksi tämä suurempi ponnistelu ja toivon mukaan sen myötä uuden oppiminen ja iloiset yllätykset ;D

  Lisämillejä on täälläkin kaipailtu silloin tällöin. Ennen täyskennojärkkäriä valokuvasin kompaktikameralla, jonka superzoomi vastasi 25 - 600mm:ä (tuota laajinta päätä myöskin tulee välillä ikävä!) ja koko välillä aukko f2.8. Ikinä ei zoomi loppunut kesken, ja valovoimaakin oli riittävästi. Sen sijaan kenno oli onnettoman pieni, tarkennuksessakin toivomisen varaa jne. Kyllä oli totuttelemista 70-200mm:n putkeen, kun ei ollut edes croppikennoa apuna. Täyskennon kuvat kyllä kestävät niin hyvin rajausta, että se antaa vähän millien puuttumista anteeksi. Tosin minäkin - myönnän :D - joudun välillä komentamaan itseäni lopettamaan ahnehtimisen, kun olisi niin kiva kuvata esim. useampia esteitä, vaikka sisimmässäni tiedän, että niiden kauimmaisten tavoittelemieni esteiden kuvaaminen on aivan turhaa kohteen alkaessa muistuttaa kuvassa jo lähinnä kärpäsen kakkaa kokoluokaltaan. Tässäkin kohtaa olisi osuvaa todeta, että elämä on valintoja - myös estekilpailuja kuvatessa :)

  Olisiko mahdollista, että saisit kokeiltavaksi joltain taholta esimerkiksi tuon Tamronin objektiivin? Yksissä estekisoissa yhdellä isällä oli 400mm:n putki (ilmeisesti Canonin 100-400mm) ja ymmärsin, että sillä ylsi isollakin kentällä esteille oikein hyvin. Oletko siis tutustunut 400mm:iin yltävien putkien valikoimaan? Olisi pidempi kuin 300mm mutta ei ihan 600mm:n superzoomi, joten hinta voisi olla lompakkoystävällisempi tai valovoima parempi kuin 5 - 6.3 :) Se olisikin mainiota, kun voisi kokeilla käytössä vaikka yksien kisojen ajan, minkälaiset millit tuntuisivat riittävän paremmin ja sitten voisi tehdä kokeilujen perusteella ostopäätöksen. Tosin noissa pidemmissä objektiiveissa minua alkaa epäilyttää heikompi valovoima... Mene ja tiedä, objektiivien kokeileminen oman rungon kanssa olisi hieno juttu! :)

  VastaaPoista
 2. Käyn tuota tamronia hypistelemässä ensi viikolla tuolla liikkeessä mistä tarjouksen sain :D Ihan kunnon kenttäkokeeseen en kyllä taida saada, arvokas laite kuitenkin kyseessä. Se olisikin kun saisi ison kentän kisoissa kuvattua edes kaksi estettä (tai koulukisoissa zoom yltäisi kunnolla edes siihen tuomarista katsottuna lähimpään keskikirjaimeen (I?) ilman tietokoneella tapahtuvaa uudelleen rajausta, mutta ei. Seinäjoen raviskan kenttä taitaa olla tällähetkellä suurin. Se ei ole moneen vuoteen ollut ratsastuskisa käytössä, mutta nyt taas tänä vuonna sitä on ruvettu käyttämään muiden sijasta (liekkö vuokra laskenut :D). Tämä tuli minulle itseasiassa aivan yllätyksenä nyt kisakauden alussa, joten en osannut yhtään että tuo iso kenttäkin olisi vielä ahkerassa kisakäytössä.

  Olen käynyt lähes kaikki yli 200mm lasit läpi tässä parin kuukauden aikana. Nikonilla on kaksi 400mm ulottuvaa zoom-linssiä: 80-400 ja 200-400, ensimmäinen maksaa ~2500e, jälkimmäinen ~6000e, joten niistä en uskalla edes haaveilla :D Tietenkin on olemassa myös kiinteitä ja valovoimaisia telejä, mutta niiden hinnat ovat sitten viisinumeroisia.

  Sigmalla ja Tamronilla on kummallakin muutaman 500mm menevä zoomi, mutta näiden ongelmana on ainakin arvostelujen mukaan kuvanlaatu. Kummankin merkin lasit alkavat olla jo varsin vanhoja, ja tekniikka heikompaa kuin nykyisissä laseissa. Hintakaan ei ole kuin pari sataa halvempi. Sigmalla on ollut myös 120-400mm malli, mutta sen valmistus ja myynti on jo lopettu (kysyin fokalta). Itseasiassa aivan ensin katselin sitä sen käytännöllisen polttovälin takia, mutta kun en löytänyt jäi se laskusta.

  Nikkoreita lukuunottamatta muistaakseni näissä kaikissa oli sama valovoima, eli tuo 5-6.3. Pidemmässä zoomissa tosin 400mm on parempi valovoima kuin lyhemmässä samakaltaisessa. Valovoima ei itseäni tässä kohtaa enää niinkään pelota, sillä maneeseihin ja pimeisiin hetkiin, (ja potretteihin yms missä pääsee helposti lähelle kohdetta) voin siltikin aina käyttää 70-200 Nikkoria :) Sitä en ole pois laittamassa (ainakaan vielä). Aurinkoisina päivinä valoa kyllä riittää vaikka aukko olisi 7.1-8 ilman että isoa tarvitsee nostaa liikaa. Olen tuota useampaan kertaan koittanut muilla objektiiveillä.

  Saattaisi muuten olla aika mörssäri 400mm zoomlinssi, jos sen valovoima olisi 2.8/4 :D Näin tänään keskisellä canonin 70-200mm f/4. Hyvänen aika kun se olikin pieni verrattuna 2.8 vaikka niillä on vain yhden aukon verran eroa valovoimassa.

  Canonilla on tosiaan tuo 100-400mm, hyvin vanha malli. Nettikirjoitusten ja -arvioiden mukaan sekin tosin jää piirroltaan näiden uusimpien superzoomien jalkoihin. Aikanaan ilmeisesti oli kuitenkin paras pitkä zoomi mitä oli saatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eniten minua siis miettyttää noin "halvan" linssin piirto ja tarkennus. Voivatko ne oikesti olla edes kohtuulliset tuossa hintaluokassa (samaan kuin esim tuo 200-400 f/4 en tietenkään sen usko pystyvän).
   Vai onko kehitys mennyt oikeasi näin paljon eteenpäin, että kohtuu halvalla voidaan tehdä hyvää? Uusin sigman 70-200mm:kin tosin on jo melkein aidon veroinen, eikä silti maksa kuin puolet aidosta, samoin kuin sigman art-lasit joita ammattilaisetkin kehuvat.

   Poista
 3. Hmm, uskaltaisin väittää tuon Tamronin 150-600mm olevan näistä paras vaihtoehto, kun vaakakupissa ilmeisesti painaa juurikin zoomin puute. Itsellä ei tuosta ole kokemusta, mutta kaverini omistaa linssin ja mitä hänen kuviaan olen katsellut, niin piirtää kyllä erinomaista jälkeä. Samaan piirtoon, mihin huippukalliit linssit yltävät, Tamron ei pysty, mutta kuvanlaatu on silti hyvä ja uskoisin riittävän tarkoituksiisi. Joutuu melkoisia suljinaikoja tosin käyttämään telepäässä, että saa skarppia jälkeä :)

  VastaaPoista
 4. Vielä sen verran pakko mainita, että itse olen äärimmäisen tarkka siitä kuinka terävästi linssin tulisi piirtää (vain paras on kyllin hyvää!) ja ei ollut kyllä Tamronin jäljessä valitettavaa! Jos olisin Roope Ankka, ostaisin tuon 200-400mm f/4 (halleluja sitä terävyyttä) mutta on pikkaisen suolainen hinta :D Tamron on hyvä vaihtoehto, trust me. (Luota sokeasti jonkun randomin vinkkeihin, ymmm :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kokemuksista! Pitäisin kyllä ihan suoranaisena ihmeenä sitä jos tamron yltäisi tuon 200-400mm Nikkorin kanssa samaan tarkkuuteen. Hinnassa ja valovoimassa on kuitenkin aivan hirveä ero, eikä kaikki voi todellakaan selittyä vain nimilisällä. Mitään kokoseinän kokoisia mainosjulisteita kun tässä ei kuitenkaan olla tekemässä, piirron ei tietenkään edes tarvitse olla aivan veitsenterävää - pääasia että linssillä otetuista kuvista saa selvää kun katsoo 1:1 suurennoksella :D

   Juu, olen tässä itsekin yrittänyt nyt viimeisen vuoden kovasti lotota, jotta voisin koko linssivalikoiman laittaa uusiksi ;D Sinne tulisi uusi nikkorin uusin 70-200mm 2.8, 200-400mm 4, 24-70mm 2.8, 135mm 2 sekä uudet 50mm 1.4 ja 85mm 1.4. Runkokin saattaisi päivittyä vielä paremmin herkkyyksiä kestävään ja paremman tarkennuksen omaavaan. Lottovoittoa ei odotuksista huolimatta ole tullut, joten on mentävät nyt sitten vähän pienemmän budjetin mukaan.

   Poista
  2. Kovasti rivejä tehdään täälläkin uuden kaluston toivossa. Tosin mikäli moinen voitto napsahtaisi, niin ongelma olisi sitten että mitkä linssit kehtaa jättää kotiin ja mitkä ottaa mukaan :D

   Poista
 5. Onks noita suokkien laukkakuvia blurrattu edestä vai miks toi bokeh näyttää niin hassulta? Vai onko siinä joku pieni nyppylä, joka on edempänä kun muu? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin, aina unohtuu joku pois kun tähän aikaan kommentoi. Piti sanomani, että kyllähän tosta yhdestä kuvasta vielä saa kropattua kelpokuvan, josta varmasti sais vielä ok paperikuvankin jos vaan riittää kuvanlaatu. Riippuuhan se toki kuvaako L:llä vai M:llä (nämä siis Canonin, en muista miten Nikonissa kuvanlaatu menee). Ite ainakin ihan surutta kroppailen tollasiakin kuvia kun ei muuten millit riitä eikä laatu juuri huonone :)

   Poista
  2. Ei ole blurrattu. Siinä saattaa olla pieni ylämäki (en kiinnittänyt huomiota kun siinä oli juttuseuraa kuvauksen välillä) ja vaikka noi on otettu 3.5, niin syväterävyys on täysillä milleillä sen verran pieni että siihen ei hevosen lisäksi juuri muuta mahdu :)

   Kyllähän tuosta vielä saa tarpeeksi ison nettikuvaksi. 10-koko menee ehkäsiinä ja siinä, mutta sen isompaa tulostetta ei saa. Joskus kuitenkin tulee sellaisiakin kuvia josta halusi teettää väh 20x30 kuvan (lähinnä siis muita kuin kisakuvia, mutta esim. lehmienkin kanssa tuo 200mm meinaa jäädä lyhyeksi). Jos tuota lähtee kroppaamaan niin ei enää koko riita. Raw tekee aina isoimman mahdollisen tiedoston, olisko se tässä ollut joku ~6000x4000? Tuo mallikuva on vielä kohtuu läheltä otettu, mutta täällä, esim. seinäjoen raviskalla kaikki aidan vierestäkin otetut koulukuvat olivat tuota luokkaa ja olisi mukava saada muustakin kuvia kuin niin että jalat jää aina kouluaidan taakse. Ratojen sijoitteluun kun on paha itse vaikuttaa :D

   Lisäksi kun noin kauaksi joutuu tarkentamaan, tarkennus harvoin osuu enää täysin kohdalleen, 610 kun ei tarkennusjärjestelmänsäkään puolesta mikään ammattikamera ole :D

   Poista
 6. Hei, sun kuvat ja postaukset on tosi inspiroivia, joten halusin antaa sulle Liebster Awardin! Käypä kurkkaamassa: http://kilpikaarna.blogspot.fi/2015/08/liebster-award-haaste.html (:

  Kesäterkuin,
  Sandra

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdyn Sandran sanoihin inspiroivista postauksista ja ihanista kuvista: minäkin haluaisin antaa tunnustusta Liebster Awardin merkeissä :) Jos vain jaksat tarttua toiseenkin haasteeseen ja vastata samantien 22 kysymykseen, käyhän vilkaisemassa tunnustus/haaste minunkin blogistani :)

   Poista
  2. Kiitos teille molemmille! :) Täytyypä kirjoitella heti kun kerkeän. Tosin nyt on hyvää luppoaikaa kun iski pitkästä aikaa kunnon kesäflunssa! :D

   Poista