tiistai 14. huhtikuuta 2015

SatumetsässäViime perjantaina käytiin kaverin kanssa harjoittelemassa taas hieman kuvaamista. Tälläkertaa otettiin mukaan hevonen ja koira, tarkoituksena ottaa kivoja yhteiskuvia ja löytää uusia kuvausmaastoja. Pitkän matkaa saimmekin kävellä, mutta lopulta vastaan tuli ihana vanha kuusimetsä.

Käsitten tämän kuvauksen kuvia vähän normaalista poikkeavalla tavalla. Halusin saada kuviin satumetsämaista ja lempeää tunnelmaa, sillä metsä sammalpeitteellään oli livenä niin hienon näköinen. Poistin myös tapojeni vastaisesti lähes joka kuvasta liinan pois (huomatkaa lukon pää lähes joka kuvassa, kun sitä en saanut pois... :D) 

Pitkään säätelin kuvien sävyjä valkotasapainon ja sävytyksen avulla, kunnes tajusin koittaa HSL-säätöjä. En tiedä mitä HSL:llä tarkoitetaan suomeksi, mutta välilehdeltä löytyy kattava valikoima värisävyjen ja saturaatioiden säätöön. Näitä pitää kyllä jatkossakin käyttää enemmän! HSL-säädöillä sai kuviin aivan ihania uusia sävyjä.Valotusta säädin jälkikäteen aika reippaasti halusin näihin kuviin pehmeän, hieman satumaisen tunnelman ja tapojen vastaisesti säädin myös clarityllä kuvaa pehmeämmäksi. Kun claritya säätää miinukselle, muuttuvat reunat pehmeämmiksi. 
Kuvien värejä säädin lähinna HSL-paneelin kautta. En ole ennen juuri HSL-säätöjä käyttänyt, mutta tämän jälkeen tulen näitä kyllä käyttämään uudelleenkin. Muutin vihreän sävyjä kellertävämmäksi ja keltaista punaisemmaksi, jotta kuvista tuli lämpimämpiä. Kyllä siellä koira on. Jos kuvassa hevosella oli korvat edes jotenkin nätisti, koira oli piilossa.  Liikaa liikkuvia osia!
Nämä kuvat missä koira oli hevosen edessä istumassa, onnistuivat paljon paremmin. Tosin nämäkin otettiin sekuntivauhtia kun koira oli ehdottoman sitä mieltä että hevonen syö sen. Alemman kuvan ilmeestä voi päätellä mitä mieltä koira yhteiskuvista on. Ylemmässä kuvassa olisi aukko voinut olla vieläkin pienempi (nyt oli f/4), jotta koko hevosen pääkin olisi ollut terävä. Nyt se jää isossa kuvassa jo vähän terävyysalueen ulkopuolelle.Otettiin myös muutama ratsastuskuva (huom! älä ota meistä mallia vaan pidä kypärä päässä hevosen selässä!) Alempaa sävytin vähän vaaleanpunaiseen taipuvaksi. Mielestäni siihen vain sopi mukavasti tuollainen hempeä sävy.Huomatkaa hyvä narunpoisto :D Mystisen voiman takia kuolainrengas on pystyssä. Vaikka narunpoiston jälkeen tuo kuolainrengas on varsin hölmönnäköinen, ei naru sopinut näihin yhtään.Jos metsään haluat mennä nyt näät sammaleet myllätyt... Ilmeisesti se sammalkin maistuu hyvältä?
Myös noista yhteiskuvista olisi voinut narut poistaa. Noita varten olisi kuitenkin pitänyt avata photoshop ja omistaa paremmat taidot, joten noihin jäi liina vielä näkyviin. 


Alla: Aina ei onnistu. Koiraa ei kiinnostanut sitten pätkääkään olla kuvassa ja eikä se tykännyt hevosestakaan... :D24 kommenttia:

 1. Toi HSL on kyllä hurjan kätevä! Käytän sitä yleensä maneesien seinien (:D) värien säätämiseen, sillä ne usein ovat (täälläpäin ainakin) ällöttävän tumman oranssihtavat. Otan niistä vähän saturaatiota pois ja laitan niiden sävyä vaaleammaksi, tosi kätevää! Hirmu hienoja kuvia muuten taas!! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En edes tiedä miksen ole sitä ennen käyttänyt juurikaan, lr on kuitenkin ollut itselläni käytössä jo pian 3 vuotta :D Nytkin pitkän aikaa tosiaan sekoilin valkotasapainon ja sävytyksen kanssa ennekuin tajusin että värisäätöjäkin voisi käyttää. Kiitos! :)

   Poista
 2. Upeita kuvia, ja hyvinkin satumainen tunnelma! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekin olen näihin todella tyytyväinen sillä itsessään kuvaussää (harmaata) ei ollut mikään paras tälläiseen aarniometsäkuvailuun. Vaikka linssin valovoima onkin 2.8, meinasi valo loppua kesken. Ihanaa kyllä että on tuollainen kaveri joka suostuu koemalliksi ja tarpomaan pitkälle metsään että pääsee uusia asioita koittamaan :D

   Poista
 3. Nättejä kuvia jälleen. :) Toka vika on mun suosikki. Jotenkin... herkkä. Hyvä myös että kirjottelet kuvauksista ja muokkaamisesta yms kaikista aatteista koska näitä juttuja on kiva lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Herkkyyttä ja satumaisuutta yritinkin näillä, eli ainakin se kuva siis onnistui tavoitteessaan kun saan saman fiiliksen muillekin.

   Poista
 4. Aivan upeita kuvia! Kiva muuten kun julkaiset b&a kuvia säätöjen kanssa, niin aukeaa jotenkin nuo lightroomin toiminnot vielä paremmin tälläiselle joka ohjelman parissa on varsin uusi ja kokematon käyttäjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mukava kuulla että näistä ylilyhyistäkin sepustuksista on jollekin apua :) Hirveän vähän on muutenkin kyllä suomenkielisiä ohjeita lightroomin käyttöön, itsekin olen joutunut lähes kaiken opettelemaan arvaa&voita-tyylillä. Pääsisikin kunnon oppiin niin oppisi käyttämään tämän ohjelman kaikkia toimintoja, eikä näin kerran vuodessa löytäisi jotain uutta :D

   Poista
 5. vautsi vaau! näistä sää kyllä hyviä ideoita omiin valokuvin (-:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! :) ei muutakuin kamera käteen ja metsään rämpimään :D suomessa on niin kauniita metsiä että niitä kannattaakin käyttää mahdollisimman paljon hyödyksi myös kuvauksessa.

   Poista
 6. Vau upeita kuvia! Erityisesti kun tutut kuvattavina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Piti oikein käydä katsomassa mistäpäin olet :D Mutta mukava kuulla että on lukijoita myös omasta maakunnasta!

   Poista
  2. Yhteiset maastoreissut R&M:n kanssa ollaan vietetty :D Ja kesällä odotan suurella innolla, että osuisit meidän kanssa samoihin kisoihin kuvaajaksi :)

   Poista
  3. En tänä kesänä Kurikan seurakisoja varmaankaan kovin ahkerasti kierrä kun muutan taas takaisin tänne kotipaikkakunnalleni Alajärvelle, mutta aluekisoissa varmasti käyn! :) Tule ihmeessä tervehtimään, jos samoissa kisoissa ollaan :D

   Ja jos ei muuten tule kameran eteen jouduttua, niin teen kesälläkin kisakuvauksen ohessa tilauskuvauksia ;D Jos teillä on talliporukassa useampi joka kuvia haluaisi, niin voidaan hyvin pitää joskus kuvauspäivä. Matkakulutkaan eivät isoksi jää jos on useampi joiden kesken voidaan ne jakaa.

   Poista
 7. Mielettömiä kuvia! täytyy sanoa että olet paras vastaan tullut hevoskuvaaja... noi värit on jotain mieletöntä, aivan mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihanasta kommentista! :)

   Poista
  2. Hei saanko vielä kysyä, että mihin kokoon pienennät kuvasi?

   Poista
  3. Tottakai saa kysyä :) Nämä blogissa olevat kuvat on yläsivultaan 650px korkeita, eli tekstialueen kokoisia. Facebook-sivulle parhaimmaksi kooksi olen huomannut kuvan joka on 960*641px. Galleriaan ladattavat ovat 700*465px kokoisia.

   Kovalevylle ja dvd:lle jäävät kuvat jäävät alkuperäiseen kokoonsa, jotta niistä voi tarpeentullen tehdä kaikennäkösiä ja -kokoisia tulosteita.

   Poista