keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Valjakkoajoa & uusia kuvauspaikkoja?Viime viikonloppu kului mukavasti Kiuruvedellä valjakkoajovalmennuksessa. Olen jos useampana kesänä suunnitellyut lähteväni katsomaan valjakkokisoja, mutta syystä tai toisesta (lue: kisat vähintään 300km päässä ja allekirjoittanut omistaa varsin hyvät unenlahjat, en pääsisi varmaan edes päivässä perille.. :D) matkat ovat jääneet aina ajatuksen tasolle. Nyt kuitenkin tuli tilaisuus päästä kyydillä perille, joten pakkohan sitä oli lähteä mukaan.

Kaikki kuvat löytyvät täältä: http://tuulian.galleria.fi/kuvat/2015/valjakkovalmennus_kiuruvesi04/

Lauantaina  kaikki tunnit ajettiin maneesissa. Hingunniemen maneesi tarjosi ihan kunnolla vastusta kuvaamista ajatellen. Maneesin toinen pää oli valoisa ja toinen tumma. Valoisassa päässä paistoi ikkunoista vastavalo ja se oli niin kaukana ettei 200mm täyskennolla meinannut riittää. Pimeässä päässä oli taas todella pimeää ja vihreää(?!).


Tuskastelin ensin näiden vihreiden kuvien kanssa pitkään. Ensin ne näyttivät siltä ettei mitään ole tehtävissä, mutta pitkän säätämisen jälkeen niistäkin tuli ihan kelvollisia. Ja mikä oli päivän sana: HSL! On se vain aika uskomaston säätöikkuna, kun sitä tajuaa käyttää...Maneesin pimeästä päästä sai kohtuullisen hyviä kuvia pienellä jälkilaitolla. Tuolla pimeässä päässä oli niin monen väristä valoa (vihreää lampusta. pinkkiä toisesta, sinertävää ulkoa) ettei kaikkia värisävyjä saanut mitenkään luonnollisiksi. Hevosen naamasta huomaa vielä sinertävää ulkovaloa ja selän päällä on vihreitä alueita. 

Puolessa välissä maneesia tuli oikein kivoja kuvia muuten, mutta ison päätyikkunan ja avonaisen oven takia tausta meinasi palaa puhki mikäli hevosen sai tarpeeksi vaaleaksi. Myös näissä oli ongelmana vihreys, sillä maneesin lamput ja luonnonvalon valkotasapaino on hyvin erilainen.Illalla maneesissa ajettiin vielä tarkkuusrataa. Odotin ettei valo riitä mihinkään kun ulkona alkoi olla jo pimeää, mutta yllättäen kuvat onnistuivat varsin hyvin.

Muutamaan kuvaan tuli myös ihanan pehmeitä sävyjä kun laskeva aurinko paistoi sopivasti sisään päätyikkunasta.Sunnuntaina osa tunneista ajettiinkin ulkona, mikä oli kuvauksen kannalta oikein mukavaa. Ei tarvinnut pitää herkkyyttä tapissa ja valoa riitti.Harmittavasti vain ilma oli varsin harmaa. En kuitenkaan kuvatessa ottanut sitä huomioon että valjakko on huomattavasti pidempi kuin ratsukko. Kuvasin lähes kokoajan 3.5 aukolla ja kun kuvia täydellä koolla katseli, huomasi ettei koko valjakko aina mahtunut terävyysalueeseen.Käytin tähän Lightroom valmista Old Polar-suodinta. Olin laiska. Mutta tähän kuvaan se jopa sopi. 200mm ja Hingunniemen valtava kenttä eivät olleet oikein hyvä yhdistelmä. Pituus ei meinannut millään riittää, vaikka hevosten perässä kärrytkin tulivat. Onneksi Pohjanmaalla ei ole mitään näin isoa.. Tämä shettisparivaljakko oli niin söpö :3

Pohjanmaan kisakalenteri näyttää todella tylsältä tämän vuoden osalta. Nyt olisikin ehkä hyvä aika lähteä myös Pohjanmaan ulkopuolelle ulkoiluttamaan kameraa, jottei varsin kisattoman kesän aikana taidot pääse ruostumaan. Minnepäin pitäisi lähteä?

Olen jo muutamana vuonna aloittanut ulkokisakauden Kauhavan koulukilpailuista, mutta tänä vuonna se jää mitä luultavimmin välistä, koska lupauduin olemaan ko. päivän kotona lehmävahtina. Vasikoita on ilmestynyt navettaan tappavan hitaasti, mutta joka toinen emo näyttää tällähetkellä siltä että ne voisivat jakautua hetkellä millä hyvänsä, joten yksin niitä ei voi jättää.

Saa nähdä missä seuraavan kerran pääsee taas kunnolla kisakuvakautta jatkamaan. Ehdotuksia?Vasikat ovat juuri niin viisaita miltä näyttää. Ne ovat aivan äärettömän hyviä löytämään aidasta kolon mistä pääsee joko ruokintapöydälle, toiseen karsinaan tai pihaan. Harva niistä kuitenkaan osaa mennä takaisin samasta reijästä edes vahingossa...

En ole varma kuinka montaa vasikkaa täältä pitäisi odottaa :D Eikä tämä edes näytä vielä poikimisen merkkejä! (toim. huomaustus hassunnäköisistä korvista: Tämän emon korvat palentuivat kun se oli vasikka. Se syntyi aikasin keväällä ja juuri pahimpaan pakkaseen ja vaikka miten pikkuista yritettiin kuorruttaa olkiin, korvan päät palentuivat ja lopulta tipahtivat pois. Eu kyllä vaatii että kaikilla naudoilla pitäisi olla korvamerkit, mutta mitenkä tälle laitat?)
15 kommenttia:

 1. Haha, joko nyt uskot kun epäilen täyskennoa, kun täällä ei oikein tahdo cropillakaan mikään riittää. :D Kiuruveden kenttä on samaa luokkaa kuin moni muu tällä alueella. Ja minäkun oon luullu, että Pohjanmaalla on komeaa ja isoa ;)

  Mutta kesän kalenteriisi varmastikin kuuluu Oodelin kuvaus, keksitään joku kielopuska tms. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä uskon! :D Pohjanmaan isot kentät on kaukana isosta ku vertaa tuohon! Täällä ei tosiaankaan oo kaikki komiaa ja isoa, paitsi puheet :D ne tuppaa aina vähän liiottelemaa.

   Oodelia ei oo unohdettu!

   Poista
 2. Hienoja kuvia, varsinkin nuo ulkona otetut valjakkokuvat! :)

  Jos teillä on kerran vasikointia luvassa, siinähän on erinomainen kuvauskohde: miksi lähteä merta edemmäs kalaan, jos on mahdollisuus ikuistaa maatilan eläimiä (ja kun teillä on lehmien lisäksi söpöjä possujakin) ja etenkin jos on vielä mahdollisuus kuvata vasikan syntymistä, mikäli lehmäparka ei tällaisesta huomiosta häiriinny :) Kisakuvaamista tämä nyt ei ehkä auta, mutta monipuolisuus kunniaan ja onhan maatilan arki kuvattuna sellaista, joka vaihteluna varmasti virkistäisi itse kutakin ja olisi meille kaupunkilaisillekin jotain ihan uutta nähtävää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Possut & lehmut kuuluvat kuvauslistaan ihan automaattisesti ja niitä tulee normaalistikin kuvattua PALJON ;D siis oikeasi ihan liikaa. Mutta niiden lisäksi tarvii kyllä väliin hevosiakin.

   Emolehmän poikimista ei pysty kuvaamaan. Jos menet navettaan kun se poikii, osaa emo vetää vasikan takaisin :D Jos käyt 5min jossain muualla, on vasikka jo pötkähtänyt esiin. Vaikka meillä on emoja ollut koko elämäni ajan, en ole kertaakaan nähnyt kun emo poikii itsekseen. Tietysti silloin kun on auttaa tarvinnut, on poikimisen nähnyt, mutta silloin kun nuo apua tarvivat on tilanne yleensä jo niin paha että siinä ei kuvata kerkeä.

   Poista
 3. Mä oon niin pitkään halunnu päästä katsomaan (ja kuvaamaan) valjakkoajoa! Tästä syystä kalenterissani on isolla merkitty kesäkuun lopulle Sipoossa järjestettävät valjakkoajoajon SM-kisat. Mulle ehkä sellasia kuvauskohteita mitä en haluais jättää välistä on Finnderby ja/tai kisaviikot, oman kotitallin nelipäiväset estekisat, ratsastuskouluoppilaiden mestaruudet sekä haluaisin käydä tsekkaamassa RidersInn:in. Tänne vaan etelään, kyllähän täältä kaikkea löytyy ;-) veikkaan, että ihan varmasti saisi järjestettyä esimerkiksi tilauskuvauksia ainakin meidän tallille samalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on myös tuntasarit listalla! Tosin vain Pohjanmaan omat, koska itsekin tuntiratsastajana siellä on kiva käydä myös kannustamassa tuttuja :D Omalta tallilta ei valitettavasti ole enää muutamaan vuoteen kisoihin lähetty, mutta aina voi kannustaa seuraavaksi läheisempää tallia.

   Etelässä olisikin kaikkea kivaa kuvattavaa, mutta täältä Pohjanmaan keskeltä on sinne Etelään lähes kaikkialle yli 350km. Koitappa siellä sitten päiväseltään käydä kun pelkkiin matkoihin menee yli 4 h yhteen suuntaan :D Tai sitten pitää etsiä joku yöpymispaikka paikanpäältä. Pohjanmaa - Etelä väliltä kun löytyisi jotain mielenkiintoisia tapahtumia niin olisi vielä järkevyyden rajoissa lähteä päiväseltään katsomaan. Ypäjällekin on rapiat 300km, mutta sinne yritän kyllä joskus vielä päästä. Tänä vuonnahan este SM olisi Ypäjällä ja hieman houkuttaisi lähteä.

   Poista
  2. Meiltäkään ei tuntsareihin valitettavasti lähe porukkaa, mutta samalla perjaateella mennään kannattamisen kanssa! :D

   Teiltä on kyllä hurja matka tännepäin... Mulla on Ypäjälle edestakaisin sama matka mikä sulla toiseen suuntaan! Este SM olisi kyllä aika mielenkiintoinen.. Täällä päin olisi kyllä niin paljon kaikkea, mutta välillä tuntuu vähän kurjalta yksin lähteä jos kukaan muu ei jaksa tulla. Noh, teen sitäkin kyllä aika paljon ja se on yllättävän terapeuttista! Pidemmälle ei ehkä kuitenkaan viitsi sitten lähteä :D

   Poista
  3. Kyllä sitä kieltämättä välillä toivoisi että asuisi lähen lähempänä toimintaa :D Pelkästään Pohjanmaankin aluekisoihin on yleensä tunnin-puolentoista matka.

   Poista
 4. Etkö oo tulossa Nykarlebyhyn 9.5? :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu ihan miten paljon siellä on lähtöjä. Meiltä on sinne melkein 2 tunnin matka, joten ihan parin startin takia en sinne lähde ajamaan. Mutta kesällä sitten pakko-tulla-listalla on Nurkin kansalliset kenttäkisat :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Suunnitelmissa mikäli kisat on ulkokentällä :) Tai on oikein aurinkoinen päivä ja maneesissa :D Se alavuden maneesi on jopa minun kalustolle liian pimeä jos on sateinen päivä.

   Poista
 6. Tuurin hevospuistolla on ainakin Sophia Backlundin kouluvalmennukset 30,5, ja Ähtärissä yritetään saada koulukisat kokoon 17.5. ja este 03.06.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä :) Koulukisat tosin ainakin jäävät luultavasi välistä kun muistaakseni minulla on tuolloin toinen keikka sovittuna.

   Poista