perjantai 28. elokuuta 2015

Liebster award



Sain Sandralta (blogi: Kilpikaarnan alla) ja Suvililja.netin Susannalta (blogi: suvililja.net) Liebster Award -haasteen. Kiitos kummallekin, teitte tästä oikein tuplasti haastavaa ;D

Ohjeet Liebster Award -haasteeseen:

1. Kiitä tunnustuksen antanutta bloggaajaa ja laita linkki hänen blogiinsa.
2. Vastaa sinut nimenneen bloggaajan 11 kysymykseen.
3. Nimeä ja linkitä 11 Liebster Award -tunnustuksen saavaa blogia, joilla on alle 200 lukijaa.
4. Keksi 11 uutta kysymystä valitsemillesi blogeille.

Aloitan Sandran kysymyksillä.

1. Mistä ammennat inspiraatiota tekemisiisi/bloggaamiseen?

- Blogini toimii jonkinlaisena sivuni päivitysblogina, joten bloggaamaan pyrin sieltä missä olen käynyt ja jos on jotain mielenkiintoisia uutisia vaokuvausrintamalta. Tämä ei tosin aina onnistu, sillä muut työt syövät koneella oloaikaa. Valokuvaamiseen inspiraatio saattaa lähteä jostain omasta mielestäni kauniista kuvasta, jollaista haluan itsekin koittaa. Inspiraatio voi myös tulla jostain kauniista paikasta, jossa haluaisin ehdottomasti päästä kuvaamaan. Myös kaunis valo toimii joskus samallalailla ja tekee pakottavan tarpeen tarttua kameraan :)

2. Mitä harrastat bloggaamisen lisäksi?

- Harrastan valokuvausta, ratsastusta, jääkiekkoa (satunnaisesti ja vain talvella, koska se on talviurheilua, vaikka jäähalli kylästä jo löytyy) ja metsätaitokisoja :D Jos kaksi-kolme kertaa vuodessa kisoissa käyntiä voi harrastukseksi sanoa. Tykkään myös piirtää ja näperrellä kaikkea diy-juttuja.

3. Jos olisit supersankari, mikä olisi supervoimasi?

- Ehdottomasti lentäminen!

4. Mikä kappale saa sinut hyvälle tuulelle?

- Voiko tähän vastata vain Ylex tai Radio Rock? En juurikaan kuuntele musiikkia kuin radion välityksellä, ja ainakun työkoneiden tai radiokuulosuojainten hieman huonoista radioista saa ylepuheen/pohjanmaan radion lisäksi kuulumaan jommankumman näistä tulee jo hyvälle tuulelle :D

5. Mikä on lempipaikkasi kotimaassa?

- Metsät ja koti.

6. Entäpä viihdytkö ulkomailla?

- En itseasiassa ole mikään ulkomaafani. Ulkomaan matkat ovat tähän mennessä aiheuttaneet joka kerta jotain kränää terveyteen, joten uskon että minun paikkani on Suomessa. Ensimmäisellä kerralla onnistuin kompastumaan rantakivikossa polveni auki (oli tosi kiva uida meressä, mutta ei tulehtunut!), seuraavalla kerralla astuin ampiaisen päälle ja puoli jalkaa turposi pariksi päiväksi ja viimeisellä kerralla pääsin tutustumaan paikalliseen kirurgiaan kun päivä ennen matkaa koira hieman operoi paria sormea :D Tästä tosin saa syyttää myös paikallista terveyskeskusta, joka oli vahvasti sitä mieltä että roikkuva sormenpää on täysin normaali.

7. Mikä on suosikkitekeleesi/otoksesi/blogiaiheesi/kirjoituksesi (menipäs vaikeaksi)?

- Apua tämä on paha! Vuosien aikana on tullut otettua aivan hirveästi kuvia mitkä ovat nousseet top-10-listaan, mutta lista elää alituisesti. Tämä on myös ehkä syy miksen ole vieläkään saanut portfoliota kasaan. Sanotaan nyt kuitenkin vaikka tämä kuva:


Kuva itsessään ei ole mikään maailman kaikkeuden täydellisin mestariteos, mutta tykkään kuvan valosta ja taustasta. Kohteeksi on joutunut vanha hoitoponini, maailman ihanin connemararuuna, joten kuvalla on myös muistoarvoa.

8. Mikä saa sinut palaamaan uudestaan johonkin blogiin?

- Hyvät kuvat. Luen harvoin ajatuksella ja hartaasti tekstejä, mutta mielenkiintoiset kuvat/kuvistus saa huomioni. Myös tuttujen blogeja tulee seurailtua enemmän. On mukava lukea tutun ihmisen kuulumisia myös blogin kautta.

9. Kuvaile kulunutta kesää yhdellä lauseella.

- Sataa, sataa ropisee, mitään ei tehdä voi.

10. Oletko kokeillut tämän vuoden puolella jotain uutta ja ennenkokematonta? Mitä? Kokeiletko uudestaan?

- Koitin liitopurjeilua yli 3 neliön leijalla. En kokeile enää. Vaikka keli ei ollut edes kovin tuulinen, otin pienen henkäyksen aikana ilmaa toista metriä ja ohjattavuus oli 0. 2 neliöinen saa tästälähin riittää. (Ostin myös täytetyn rotan 3 eurolla vanhan ala-asteeni tyhjennysmyynnistä, ehkä paras ostokseni ikinä :D)

11. Millaisia terveisiä haluaisit lähettää lukijoillesi?

- Kiitokset kaikille lukijoille! En olisi koskaan uskonut että blogille tulisi näin paljon lukijoita. On ihana kuulla teistä kommenttien välityksellä. Myös postausideoita ja ehdotuksia saa lähettää!

Sitten Suvililjan kysymykset.

1. Mitä valokuva sinulle merkitsee?

- Valokuva on muistojen ja hetkien tallentamista. Omistan valokuvamuistin, joten muistan tapahtumat parhaiten kuvaamisen kautta. Vaikken muistaisi päivästä mitään muuta, otetut kuvat kyllä löytyvät melkeimpä päivän tarkkuudella. Kaikki kuvat ovat minulle yhtätärkeitä.


2. Miksi juuri hevoset?

- Heppahullu 4ever :D Eläimet ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja hevosharrastuksen myötä hevoset ovat olleet lehmien ja possujen lisäksi luonnollinen kuvauskohde. Hevosessa kuvauskohteena kiehtoo ehkä eniten sen helppo ohjailtavuus (koittakaapa ohjailla puolivilliä lehmää ja adhd-sikaa...) ja tietenkin kuvauksellinen ulkomuoto. Eläimet ylipäätänsä ovat aina kuvissa omana itsenään.


3. Mikä on ollut parasta tänä kesänä?

- Kylmyydestä ja sateisuudesta johtuen ei ole ollut ötököitä ja yöt ovat olleet inhimillisen viileitä. Muuta hyvää ei kyllä tästä kesästä oikein löydä.


4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

- Näin tänä kesänä tavallinen arkipäivä alkaa n. 8-9 maissa kesäpossun ruokinnalla ja päättyyi noin 21-22 kesäpossun ruokintaan. Tässä välissä on päivästä riippuen lehmien hoitoa, possujen hoitoa, peltotöitä, puutarhatöitä, metsätöitä, kotitöitä, mitä nyt maatalossa normaaliin päivään kuuluu. Sateisina päivinä vähemmän, hienoina päivinä enemmän. Joskus tehdään koko päivä reippaassa tahdissa ja toisinaan taas isomman osan päivästä voi pyhittää kuville.

Kesällä emolehmät laiduntavat, joten niiden hoitoon kuuluu lähinnä tarkkailu ja tarvittaessa kivennäisten vienti/laitumen vaihto. Talvella ne ruokitaan 2x päivässä ja keväällä poikima-aikaan taas navetassa saatetaan miltein asua auttaen vasikoita elämän alkutaipaleella. Talvella normaali arkipäivä on huomattavasti rauhallisempi, sillä possun ja lehmän hoidon lisäksi on harvoin mitään metsätöitä tai lumien lykkimistä kummenpaa.

5. Miten keräät voimia arjen haasteisiin, mikä auttaa jaksamaan?

- Valokuvaan/rapsuttelen omia eläimiä. Maatalous on myös sen verran oma ala, että pidempien sadejaksojen jälkeen pelkkä töihin pääseminen on jo voimaannuttavaa :D


6. Mitä tavoitteita/suunnitelmia sinulla on loppuvuodelle?

- Saada lopputyö valmiiksi ja valmistua vihdoinkin agrologiksi.


7. Millaisia unelmia sinulla on?

- Tärkein unelma on jäädä joskus jatkamaan kotitilaa. Toinen unelma, tosin luultavasti täysin tavoittamaton, on parantua jo useamman vuoden vaivanneesta sidekudosreumamixistä, tai saada tauti edes remissioon ja elää lääkkeetöntä elämää. Valokuvauksen suhteen unelmani on olla joskus hyvä kuvaaja :D Ei vinoja horisontteja, ei outoja rajauksia, ei päättömiä ihmisiä/jalattomia hevosia..

Haluaisin myös päästä ulkomaille jonkun hyvän valokuvaajan kuvauskurssille. Vielä parempaa jos tälläinen järjestettäisiin Suomessa!


8. Mikä on mottosi?


- Eteenpäin, sano mummo lumessa.


9. Mikä saa sinut erityisen hyvälle tuulelle?


- Hyvä ruoka, kaverit ja Lordi (kissa).


10. Oletko viime aikoina kokenut ahaa-elämyksen? Minkä?

- Valokuvauksen puolella suurin kesän ahaa-elämys on tainnut olla ymmärtää 70-200 Nikkorin sielunelämää: jos kuvattavaa kohdetta seuraa pidemmän aikaa, tarkennus ei 99%-todennäköisyydellä osu kohteeseen, paitsi päivänä jolloin objektiivi on toisella tuulella. Summamutikassa heitetty tarkennus osuu paremmin. Ota noista vanhoista linsseistä kun tuntuu että niillä on aivan oma tahto tarkentamisen suhteen o_o

Otin myös kesän alussa rohkean askeleen ja kokeilin ottaa kuvanmuokkaukseen mukaan valmiita presetsejä, joita olen sitten muokkaillut omaan makuun sopivaksi. Olen tähän mennessä yrittänyt pysytellä maahdollisimman neutraalissa ja luonnollisissa lopputuloksissa sekä tiukasti 2:3 rajauksessa, mutta olen nyt viimeaikoina rikkonut rajoja ihan huolella ja todennut että isokin värien, sävyjen, rajauksen muutos on ok, jos itse tykkää. Fanitan (salaa) useampaa fine art-kuvaajaa ja ulkomaalaista nuorta kuvaajaa, joilla on ihana oma tyyli :D


11. Mitä haluaisit sanoa kollegoillesi?


- Älkää tehkö kuvauksesta pakkopullaa, vaan kuvatkaa sitä ja siellä mikä oikeasti kiinnostaa!

***

Suurinosa minun (todella lyhyen) lukulistan pienistä blogeista on jo haastettu, joten laitan tämän haasteen eteenpäin vain kolmelle blogille. Suositaan nyt Pohjanmaalaista ja valokuvaavia bloggareita.

Pois tieltä risut ja männynkävyt
Kisaradalle
Laukkalähestymisellä

Kysymykset (lyhyestä virsi kaunis ja viimeisen kohdalla loppui mielikuvitus, pahoittelen...)
1. Miksi bloggaat?
2. Tavoitteesi ratsastajana?
3. Haluasitko vielä joskus olla hevosenomistaja vai onko ratsastustunnit sinun juttusi?
4. Esikuvasi ratsastuksessa?
5. Tavoitteesi valokuvaajana?
6. Suosikki kuvauskohteesi? Miksi?
7. Suosikki otoksesi? (lyhyt perustelu)
8. Mitä haluaisit oppia tällähetkellä eniten valokuvauksesta?
9. Millainen olisi unelmiesi kuvauskalusto? Vai oletko tyytyväinen tämänhetkiseen kalustoosi?
10. Onko sinulla suosikkivalokuvaajaa?  jos on, kuka ja miksi juuri hän?
11. Paperikuva: matta vai kiiltävä?

keskiviikko 5. elokuuta 2015

Kuvausvkl: Ylistaro ja Alavus ja objektiivimietteitä

Jostain kumman syystä pakko-päästä-kuvaamaan kisat osuvat aina samalle viikonlopulle ja aiheuttavat sitten mukavan tungoksen kuvajonoon. Kuten taas viime viikonloppuna. Lauantaina olin Ylistarossa kuvaamassa alue-estekisoja ja sunnuntaina Alavuden kenttäkisoja. Tähän väliin kyllä pitää ihan hehkuttaa, että siellä ei satanut! (Lähes kaikkialla muualla sitten satoikin ja illalla meidän lehmät piti käydä evakuoimassa, kun joki nousi puolessa tunnissa yli äyräiden ja pellolle. Saipa hetkenaikaa asua järvenranta tontilla. En saanut tästä valitettavasti kuvaa vedessä kirmaavista lehmistä, koska olin saunassa eikä kukaan muistanut tulla sanomaan, oli niin kiire tullut). Mitä olen Alavuden kenttäkisoissa ollut nyt 4 vuonna, siellä on satanut aina. Ja yleensä vielä ihan reippaasti ja ainakin yhtenä vuonna kisoissa jouduttiin pitämään tauko kauen ukkosmyrskyn takia sillä järjestäjät pelkäsivät hiekkakuopan reunoilla kasvavien mäntyjen kaatuvan tuulessa.

Alavuden maastoradassa suurin erikoisuus on varmaankin tuo hiekkakuoppa. Kuoppa on aivan valtava vanha hiekanottomonttu, jonka pohjalle on rakennettu jos jonkinmoista estettä. Yksi este on nimeltään happomäki ja sitä se todellakin on! Lähes pystysuora hiekkaseinämä jolle lähdetään kohtuullisen ison esteen jälkeen suoraan. Olen kerran yrittänyt luokkataolla kiivetä itse tuon mäen ylös, hapot iskivät jo puolessa välissä... :D


Happomäki


Montun pohjalta löytyy myös kestosuosikkini, vesieste, jonka nimi on kaislikossa suhisee. Kaislikko siellä tosiaan nykyään onkin, joka vuosi siellä on komeammat osmankäämit.



Montun päällä on sitten todella kaunista kangasmetsää. Tuolla metsässä ei vain näe kovin montaa estettä kerralla kuten montussa, joten olen siellä ollut harvemmin kuvaamassa. Nyt kuitenkin menin sinne viimeisen luokan ajaksi, sillä vesiesteellä oli muutama muukin kuvaaja ja vaihtelu virkistää. 


Aamupäivällä ja päivällä ulkokentällä hypättiin estekokeet. Alavuden kenttä on aurinkoisina päivinä aamuisin hieman haastava kuvauspaikka, sillä puolet kentästä on täysin valossa ja toinen puoli täysin varjossa. Valo osuu vielä maneesia vasten olevalle sivulle, jonne ei kuvaamaan pääse, joten iso osa kuvista pitää ottaa varjossa valoisalla taustalla. Päivän edetessä valoa onneksi alkaa tulla  jo koko kentälle,


Vaihtelevien valo-olosuhteiden takia kuvasin suosiolla aukon esivalinnalla. Sattuipa sitten tämmöinen hupsis-automaattivalotukselle. Alkuperäisessö kuvassa hevosessa oli vielä muutama yksityiskohta nähtävissä heikosti, mutta lisäsin hieman mustaa ja kuvasta tulikin aika hauska. Harvoin saa tälläisiä siluettikuvia ulkona.

Tämä este oli myös hieman hankalassa kohtaa. Takaosa oli varjossa ja etuosa jo valossa. Ihmeen hyvin raw-kuvista sai vielä noita valotuseroja tasattua. 




Estekokeiden välissä oli välillä pitkiä taukoja. Oli sitten siinä väliajoilla välillä pakko ottaa tämmöisiä muka taiteellisia kuvia vet-checkistä, joka suoritettiin heti estekokeen jälkeen jokaiselle hevoselle.

Maneesissakin riitti mukavasti valoa nyt kun ulkona oli täysi auringonpaiste. ISO 3200 f/2.8 ja 1/250. Jälkikäsittelynä LR:ssa exposure +0.6 ja black -14.



Ylistarossa oli tälläkertaa kuvaamista ajatellen hieman hankala. Lähes kaikki esteet olivat varsin kaukana kuvauspaikosta, eikä kovin monelta esteeltä saanut yhdeltä paikalta kuvaa. Viimeisen luokan arvosteluna oli vaikeutuva, jossa olikin sitten varsin hauskoja esteitä, Yksi este oli kuin 30cm ristikko joka oli nostettu kuitenkin 120cm ja puomien välissä oli ~40cm rako ja sen alla oli laatikko. Mikälie estetyyppi tämäkin oikealta nimeltään, mutta näytti hauskalta!



En tiedä miksei mieleeni ole aijemmin tullut ottaa estekuvia läheltä, vaakaan ja viistosti edestä. Omaan silmään nämä toimivat oikein hyvin. Vanhojen tuttujen kaavojen rikkominen on näköjään joskus ihan hyödyllistäkin. Tästä kun oppisi tekemään vielä tavan.




Lisää kuvia Ylistarosta: http://tuulian.galleria.fi/kuvat/2015/2-este_ylistaro0108/
Ja Alavudelta: http://tuulian.galleria.fi/kuvat/2015/2-kentta_alavus0208/


Tässä kuvassa lienee aika hyvin tiivistettynä millimetri ongelma. Noin kaukaa on enää paha kuvaa kropatakkaan, koska tiedostokoko putoaa niin pieneksi, ettei kuvasta saa enää oikein muuta kuin nettikuvan.

Vanha tuttu ongelma vaivasi tosin kummassakin kisoissa jonkin verran. Millimetrien puute. Olen nyt vakavasti harkinnut ostavani kesäkäyttöön 70-200mm rinnalla hieman pidemmän putken. Olen pitkään pyöritellyt mielessä sopivia vaihtoehtoja, sillä myös pidempien objektiivien kirjo on aivan valtava! Pyysin vakiokamerakaupastani suosituksia pidempään objektiiviin tarjousten kera, sillä tämä kauppa on kyllä myynyt aina juuri sitä mitä on luvannut, joten käytän hyvillä mielin tässä kohtaa ammattilaisen apua. Suosituksina sain Nikkor 80-400mm, Nikkor 70-300mm sekä Tamron 150-600mm.

Ensimmäinen vaihtoehto rajautui heti pois hinnan perusteella (~2500e!! huhhuh! :D on tämäkin kanssa yksi harrastus missä on kiva köyhtyä). Muutenhan tuo linssi olisi ollut mitä mainioin polttoväliltään ja laadultaan. 70-300mm on myös hinta-laatusuhteeltaan mitä mainioin linssi (~600e), mutta toisaalta sen polttoväli vastaa kinokennolla suurinpiirtein 70-200mm linssiä croppirungossa. D7000 kanssa oli myös ulottuvuusongelmia mm. Seinäjoen raviskan kentällä, maastoesteillä, Ylistarossa ja viime vuonna Tuurissa, joten ehkä 100 lisämillin takia ei kannata tuhlata linssin verran rahaa.

Tamronin superzoomi jäi kyllä kaivelemaan mieltäni. Sen hinta-laatusuhde (~1000e) on kuulemma erittäin hyvä ja useat lehtikuvaajatkin sitä käyttävät, joten tarkennuksen pitäisi olla tarpeeksi nopea myös urheilukuvakseen ja piirron hyvä lähes loppuun asti. Valovoimaltaan linssi on vain 5-6.3, mutta toisaalta jos 600mm linssi olisi valovoimainen, se olisi aivan järkyttävä rysky! Lisäksi linssi tulisi lähinnä vain kesäkäyttöön, joten valon riittävyyden ei pitäisi olla ongelma. Noilla polttoväleillä myös syväterävyys on jo sen verran pieni, ettei valovoimalla siinä mielessä ole niin paljoa väliä syväterävyyden kannalta. Kooltaan tämän pitäisi olla samaa luokkaa kuin nikkorin 70-200 2.8. Paljoa isompi pidemmän linssin ei saisi kyllä ollakaan, sillä silloin vastaan tulevat logistiikkaongelmat moottoripyörän kanssa.

En tiedä, sisäinen tirppa-kuvaajani kyllä heräsi kun katsoin ko. linssillä otettuja kuvia :D Vaikka galleriassa ja täällä onkin vähemmän luonto- ja lintukuvia esillä, tykkään hirveästi rämpiä pitkin metsiä ja tarkkailla ja kuvailla luontoa. Tulevana perjantaina olisi taas vuorossa myös metsätaidon SM-kilpailut, joten se riittänee kertomaan eräjormailu-innostuksestani kaiken. Noissa kisoissa kun keski-ikä on varmasti lähempänä 50v.

Lähes tonni on kuitenkin iso raha ja suomalaisilla kuvausfoorumeilla ko. linssi on saanut varsin ristiriitaiset arvostelut. En tiedä onko tämä vain suomalaisten omaa pakko löytää vika kaikesta-ideologiaa, sillä ulkomaiset testisivustot taas kertovat aivan toista tarinaa ja kehuvat linssiä. Pitänee vielä miettiä ja yrittää löytää jotain arvosteluja miten tämä toimii lintuja isompien (ja vähän hitaampien) kuvauskohteiden kanssa.